Mari Rantanen

Finska će opet zatvoriti granicu s Rusijom zbog tražitelja azila

Mari Rantanen
helsinkitimes
14.12.2023.
u 18:56

Finska će ponovo zatvoriti svoju cijelu granicu s Rusijom kako bi zaustavila priljev tražitelja azila, rekla je ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen u četvrtak, nekoliko sati nakon što je nordijska zemlja olabavila dvotjedno zatvaranje prometnica između dviju država.

Helsinki je rekao da je nedavni porast broja tražitelja azila koji dolaze preko Rusije orkestrirala Moskva kao odgovor na odluku Finske da poveća obrambenu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, što Kremlj poriče.

Tražitelji azila su prestali dolaziti nakon što je Finska zatvorila granicu krajem studenog, no opet su počeli u četvrtak nakon što su dva od osam graničnih prijelaza otvorena, pri čemu je 36 ljudi zatražilo azil, rekla je finska granična policija.

"Sada je taj trend ponovno počeo te ćemo zatvoriti cijelu granicu", rekla je Rantanen finskom parlamentu.

Otprilike 900 tražitelja azila iz država poput Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena je u Finsku ušlo iz Rusije u studenom dok je ranije dolazilo manje od jedne osobe dnevno, prema graničnoj policiji.

Vijeće Europe je u pismu objavljenom u ponedjeljak reklo da je "zabrinuto za prava izbjeglica, tražitelja azila i migranata" nakon privremenog zatvaranja granice te je od Finske zatražilo da osigura da i dalje bude moguće tražiti zaštitu.

Rantanen, koja predstavlja protuimigracijsku Stranku Finaca, u ponedjeljak je za Reuters rekla da nema razloga za zabrinutost glede ljudskih prava jer se azil može zatražiti na drugim ulaznim točkama.

Finska je tijekom dvotjednog zatvaranja granice s Rusijom i dalje dopuštala da migranti koji stižu u pomorske i zračne luke ispune zahtjeve za azil.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije