Perfecto Yasay potvrdio

Filipini odbili ponudu Kine da zanemare sudsku odluku o Južnokineskom moru

ministar Filipini
19.07.2016.
u 09:15

Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini "zanemare" prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu "izvan" presude suda.

Ministar Perfecto Yasay je rekao da je odbio ponudu o održavanju pregovora "izvan" presude ili "zanemarujući" sudsku odluku.

Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio da ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima. 

"(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas da prihvatimo bilateralne pregovore, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku", kazao je Yasayu intervjuu za ABS-CBN, prenosi Hina.

"Rekao sam mu da to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom."

Kina je odmah nakon presude priopćila da ne "priznaje i ne prihvaća" tu odluku.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa. 

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini "veliku štetu okolišu koraljnih grebena" gradeći umjetne otoke. 

Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?