Savjetnik Bijele kuće za covid

Fauci: Iskorjenjivanje malih boginja bilo bi nemoguće s trenutnim dezinformacijama

18.07.2021.
u 08:25

Savjetnik Bijele kuće za covid-19 Anthony Fauci kritizirao je u subotu medije zbog širenja lažnih informacija o cjepivima, rekavši da bi "iskorjenjivanje malih boginja i dječje paralize bilo nemoguće s trenutnim dezinformacijama".

Znanstvenik je govorio dan nakon kritika američkog predsjednika Joea Bidena upućenih Facebooku i drugim mrežama, u kojima ih je optužio za prenošenje lažnih podataka o cjepivima i za "ubijanje ljudi".

Veliki operateri društvenih mreža na kojima se šire dezinformacije o cjepivima "ubijaju ljude", ustvrdio je u petak Biden, dok je Bijela kuća zatražila od njih veću dosljednost u odnosu na dezinformacije na mrežama.

Facebook se branio od optužbi navodeći da je već povukao više od 18.000 dezinformacija o covidu-19 i podijelio više od 2 milijarde sigurnih informacija o covidu i cjepivima.

Doktor Fauci odgovarao je novinaru CNN-a koji ga je pitao misli li da "smo mogli pobijediti boginje ili iskorijeniti dječju paralizu da je Fox News iz noći u noć upozoravao ljude na ove probleme s cjepivom."

Kanal Fox News, koji već dugo podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, umnožava poruke skepticizma prema cijepljenju protiv Covida.

Nakon prvog vala cijepljenja širom zemlje, tempo cijepljenja je naglo usporen u Sjedinjenim Državama. Slučajevi zaraze Covidom-19 povećavaju se u državama s najnižim stopama cijepljenja, baš kao što se i zarazna varijanta Delta brzo širi. Cilj koji je najavio Joe Biden, da se 70 posto odraslih cijepi do državnog praznika 4. srpnja, nije postignut.

Početni skepticizam prema cjepivu u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država razvio se u neprijateljstvo, jer su poruku protiv cjepiva pojačavale zavjereničke teorije koje su konzervativni mediji rutinski emitirali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?