analiza

Evo koliko bi dugo trebali raditi da kupite svoju nekretninu u Njemačkoj?

nekretnine
Thinkstock
05.04.2023.
u 19:17

Koliko bi dugo trebali raditi za svoju nekretninu u Njemačkoj? 'Cijene su gore od bilo koga u EU'

Posjedovati vlastiti dom san je mnogih. No, rastuće kamatne stope i visoki troškovi izgradnje su većini Nijemaca otežali kupnju vlastitog doma.

Stjecanje vlastitih nekretnina postalo je iznimno skupo, posebice u metropolama. To potvrđuje i trenutna procjena Immoscout24, online platforme za stambene i poslovne nekretnine.

Prema njihovoj analizi, budući kupci u prosjeku moraju raditi do jedanaest godina kako bi kupili stan od 80 četvornih metara. – Pod uvjetom da se cjelokupni neto prihod kućanstva ulaže u nekretninu.

Za stanove u novim zgradama zainteresirani moraju raditi čak i do 14 godina, prenosi Fenix-magazin.

Posjedovanje kuće najskuplje je u Bavarskoj i Baden-Württembergu

Immoscout24 je za ocjenu prvo prikupio prosječne tražene cijene trosobnog stana od 80 četvornih metara stambene površine i prosječne opremljenosti.

Portal je potom tu svotu podijelio s prosječnim godišnjim neto prihodom kućanstva tražitelja nekretnine, navode njemački mediji.

Prema tome, ljudi koji traže nekretnine iz saveznih zemalja Bavarske i Baden-Württemberga moraju najduže raditi za vlastiti dom i to 5,7 odnosno 6,1 godinu.

U Saskoj (3,1 godina), Saskoj-Anhaltu (2,9 godina) i Tiringiji (3,1 godina) stvari idu mnogo brže.

Veći prihodi, ali i veće cijene nekretnina u metropolama

Prosječni neto prihod kućanstva u metropolama veći je nego u saveznim zemljama, ali su tražene cijene u velikim gradovima znatno više.

Tražitelji stana rade za nekretninu u prosjeku 11,2 godine u Münchenu, 9,6 godina u Frankfurtu na Majni i 9,4 godine u Stuttgartu, navode njemački mediji.

Nijemci u prosjeku rade 38,8 godina u životu, navodi Immoscout.

Procjena ne pokazuje nakon koliko godina radnog staža zaposlenici si mogu priuštiti vlastitu nekretninu, već koliko dugo bi morali izdvajati cjelokupnu neto zaradu samo za kupnju vlastitog doma.

U stvarnom scenariju, uz opće životne troškove, postojali bi i troškovi financiranja i slučajni troškovi kupnje, pišu njemački mediji.

Njemačka “lošije pozicionirana od bilo koje druge zemlje u Europi”

Gesa Crockford, direktorica Immoscout24, kritizira kako je Njemačka “lošije pozicionirana od gotovo bilo koje druge zemlje u Europi” kada je riječ o vlasništvu nad nekretninama.

“Posebno u kontekstu povećanih troškova financiranja i usporene novogradnje, sada se mora promicati više vlasništvo na nekretninama u Njemačkoj”, kaže Crockford.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?