Poplave u regiji

Evakuirane stotine ljudi, kuće, bolnice i škole pod vodom

08.03.2016.
u 07:00

Zbog izvanredne situacije, podignuta je i žandarmerija i vojska te su upućene u krizna područja kako bi izbjegle ljudske žrtve. Prema javljanjima medija iz Srbije, situacija je gora nego tijekom poplava 2014.

Kiša koja pada danima i krupa izazvale su brojne probleme u regiji, a osobito u Srbiji gdje je situacija alarmantna. Zbog obilnih oborina, izlile su se rijeke, a izvanredna situacija proglašena je u više općina, piše Večernji list BiH.

Više stotina kuća pod vodom

Stanovnici Arilja u Srbiji jučer su doživeli pravi šok, javljaju srbijanski mediji. U pet sati ujutro oglasile su se sirene koje su probudile građane i najavile opasnost od poplava. Rano ujutro bujični tokovi poplavili su više od 200 kućanstava. Poplavljene su i bolnice. Tvornica za preradu vode u Arilju koja vodom opskrbljuje pet općina - Arilje, Lučane, Požegu, Čačak i Gornji Milanovac zbog poplava je prestala s proizvodnjom. Trenutačno se koriste rezerve, zbog čega je situacija dodatno alarmantna. Iz poplavljenog područja u selima kod Čačka evakuirano je oko 500 kućanstava u koja je ušla voda uslijed izlivanja rijeke Čemernice, a u nekima od njih kuće su bile poplavljene i 2014. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta - nekoliko kuća je potopljeno, a prometnice oštećene. Problema s kišom ima i u požeškom kraju gdje se izlila Zapadna Morava, pa je u prekidu lokalna cesta Požega - Prijanović - Pilatovići, kao i na pravcu Gorobilje - Prilipac. Zbog izvanredne situacije, podignuta je i žandarmerija i vojska te su upućene u krizna područja kako bi izbjegle ljudske žrtve. Prema javljanjima medija iz Srbije, situacija je gora nego tijekom poplava 2014.

Split pogodila krupa

Vremenske nepogode zabilježene su i u Hrvatskoj. Naime, jako grmljavinsko nevrijeme nadvilo se u jučer ujutro nad splitsko područje , a najviše su bila pogođena istočna predgrađa. Istočne dijelove Splita, posebice Žrnovnicu i Stobreč, oko 5 sati pogodila je i jaka krupa, a led se po automobilima i oko kuća zadržao satima. U Žrnovnici pobijelili su i krovi, a temperatura je u 20 minuta padanja krupe pala s 10 na 5 °C. Snijeg je zabijelio planine Svilaju i Kamešnicu kod granice s BiH. Prema najavama meteorologa, nestabilno vrijeme s kišom nastavit će se i u idućim danima, što svakako ne ulijeva optimizam. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?