Kriminalna i politička odgovornost

Europski parlament usvojio rezoluciju kojom Putina smatra odgovornim za smrt Navalnog

29.02.2024.
u 19:39

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje smrt ruskog oporbenog lidera Alekseja Navalnog u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji te se odgovornim smatra ruska vlada i Vladimir Putin.

Europski parlament saopćio je da ruski predsednik Putin snosi "kriminalnu i političku odgovornost" za smrt Navalnog i da bi trebalo biti pozvan na odgovornost.

Dokument, odobren uz podršku 509 poslanika poziva na sankcije ne samo protiv onih koji su umiješani u smrt Navalnog, već i protiv svih onih koji su sudjelovali u njegovom suđenju i osudi i bili odgovorni za uvjete njegovog zatvaranja. Predlaže se da se sankcije koordiniraju sa SAD, koje su već objavile svoju listu mjera.

Navalni, jedan od najžešćih Putinovih kritičara, umro je u zatvoru 16. veljače u nejasnim okolnostima, ali čelnici Europske Unije okrivljuju ruskog predsjednika.

"Ruska vlada i Vladimir Putin osobno snose krivičnu i političku odgovornost za smrt svog najistaknutijeg protivnika Alekseja Navalnog", navodi se u rezoluciji parlamenta koja je usvojena sa 506 glasova u skupštini od 705 poslanika.

Zastupnici su pozvali na "neovisnu i transparentnu međunarodnu istragu" o okolnostima Navalnijeve smrti.

Osim toga, Parlament je zatražio od 27 država članica EU da pojačaju podršku ruskim političkim zatvorenicima i nastave podržavati demokratsku oporbu u Rusiji.

Dakako, rezolucije Europskog parlamenta nemaju pravnu snagu i preporučljive su prirode, ali se široko koriste u EU za promoviranje i širenje određenih političkih stavova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?