MADRID/TORINO

Europski gradovi zabrinuti starenjem stanovništva

16.03.2023.
u 16:45

U četvrtak je u talijanskom Torinu počeo europski Forum gradova, dvodnevni skup u organizaciji Europske komisije, na kojem 800 predstavnika gradova i institucija raspravlja kako zaštiti okoliš, otvoriti radna mjesta i zaustaviti demografski pad.

Na skupu, koji se održava svake dvije godine, sudjeluju i predstavnici hrvatskih gradova poput Dubrovnika, Rijeke, Pule i Gospića.

“Gradovi se stalno mijenjaju, a u budućnosti će oni biti znatno drugačiji nego danas”, upozorio je domaćin skupa Stefano Lo Ruso, gradonačelnik Torina.

Napomenuo je kako se europski gradovi suočavaju s “demografskim izazovom”.

“Populacija naših gradova ubrzano stari, sve je više obitelji bez djece ili jednim djetetom”, izjavio je.

Torino, industrijski grad na sjeveru Italije koji svojim domom naziva 848.000 ljudi, ima 25 posto stanovnika starijih od 65 godina. Taj bi postotak godine 2050. mogao porasti na 35 posto.

“Istovremeno će se udvostručiti broj mladih u afričkim zemljama. Potrebno je stoga vidjeti kako će EU upravljati migracijskim tokovima”, rekao je Lo Ruso.

Forum gradova održava se od 2014. godine kako bi lokalne vlasti rekle što ih brine te kako bi surađivale s regionalnim i središnjim vladama na povlačenju novca iz EU fondova.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti u bloku od 27 zemalja. Novcem iz EU fondova sufinancira projekte s 85 posto novca, dok ostatak daju središnje, regionalne i lokalne vlasti iz svojih proračuna.

Europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira pozvala je četvrtak gradove da se nastave prijavljivati za sufinanciranje projekata koji bi gradove učinili "atraktivnijim mjestima za život", napose obiteljima s mladima.

“Ovo je poput važne nogometne utakmice u kojoj su nam svi potrebni. Veliki, srednji i mali gradovi te sela”, rekla je Ferreira tijekom svog govora.

“Svi imaju ulogu osigurati ljudima zapošljavanje, kulturu, zdravstvo i više prilika za mlade”, napomenula je.

Dodala je da su bitni i projekti koji potiču "zelenu tranziciju" u Europi, odnosno koji smanjuju onečišćenje te su u skladu s Europskim zelenim planom.

Forum se održava u hali gdje je nekoć radilo 2.000 radnika na obnavljanju i popravljanju vlakova. Hala je godinama bila napuštena, a prije deset godina je prenamijenjena u centar s uredima za male tehnološke start-up kompanije.

Ovo je peti Forum gradova nakon što su se prijašnji održavali u Bruxellesu (2014. i 2015.), Rotterdamu (2017.) i Portu (2020.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?