'TEŠKA OBUKA, LAK RAT'

Europska velesila se priprema za veliki rat: Vojnici spavaju četiri sata, teren je prekriven minama...

Reuters
08.03.2024.
u 18:38

U CENTAC-u su uvjeti za obuku vojnika što je moguće sličniji stvarnom bojištu. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlost artiljerijske vatre, a po kampu su raspršene lažne mine, dok radiokomunikacija može biti prekinuta bez upozorenja.

Francuske vojne snage pripremaju se za visoko intenzivan sukob protiv neprijatelja koji im može parirati vojnom moći - što predstavlja značajnu promjenu za vojsku koja je prošla desetljeća provela boreći se protiv pobunjenika u zemljama poput Malija i Afganistana.

Pukovnik Axel Denis, vođa centra za borbeno obučavanje (CENTAC) u Mailly-le-Campu, u istočnoj Francuskoj, istaknuo je da sukobi u Ukrajini, koji su već u trećoj godini, ponovno vraćaju rat u punom opsegu na europski kontinent. Tijekom posjeta kampu izjavio je za Politico da je svijet otkrio svoju pravu prirodu - nestabilan je, opasan i nije svatko svakome prijatelj. Istaknuo je da se pripremaju za kulturu pripravnosti i spremnosti na brze promjene. Denis je naglasio da je CENTAC jedino mjesto u Francuskoj gdje možete doživjeti što znači rat.

U CENTAC-u su uvjeti za obuku vojnika što je moguće sličniji stvarnom bojištu. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlost artiljerijske vatre, a po kampu su raspršene lažne mine, dok radiokomunikacija može biti prekinuta bez upozorenja. Ovaj kamp, površine 120 četvornih kilometara, jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske - pješaštvo, oklop, artiljerija i inženjeri - koji su obično raspršeni diljem zemlje, mogu vježbati zajedno. Također je jedino mjesto gdje dvadesetak tenkova Leclerc sudjeluje u akciji tijekom cijele godine.

 

Časnici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu vojnika za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.  General Pierre Schill, zapovjednik kopnene vojske, izjavio je u siječnju da se Francuska, nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, sve više usredotočuje na istočni rub Europe te da njezine oružane snage moraju biti vjerodostojne. Francuska vojska planira do 2027. godine biti sposobna rasporediti jednu diviziju od otprilike 25.000 vojnika u roku od 30 dana. "Iako nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, mi smo dio koalicije, i s time dolaze određene obveze. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj obrani, posebno u okviru NATO-a, ključan je", naglasio je general Schill novinarima.

U scenariju prilagođenom francuskim polaznicima obuke, njihov zadatak je usporiti svoje protivnike, koje tumače iskusne trupe koje su stalno stacionirane u CENTAC-u. To nije nimalo jednostavan zadatak. Glavna lekcija koju su časnici CENTAC-a izvukli iz situacije u Ukrajini jest izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim gubicima i ne uspijevaju otjerati neprijatelja. Umjesto toga, ključno je da pješaštvo, oklop, inženjeri i artiljerija, integrirani s novom tehnologijom poput dronova koji šalju informacije natrag vojnicima i pružaju snagu na bojištu, surađuju na koordiniran način. "Pouka iz rata u Ukrajini je potvrdila važnost kombiniranog borbenog djelovanja. To je jedini način borbe", izjavio je pukovnik Vincent, voditelj ureda za koordinaciju i upravljanje kampa, čije prezime nije otkriveno iz sigurnosnih razloga.

Kako je obuka u tijeku, raspoloženje je u sjedištu CENTAC-a je sve tmurnije. Časnici objavljuju da je neprijatelj uspio uništiti oklopna vozila, što znači da se polaznici moraju boriti s manje opreme. Završna vježba traje 96 sati. Vojnici spavaju u prosjeku četiri sata noću, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti s (lažnim) eksplozijama. "Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna", rekao je pukovnik Axel Denis. "To je fizički obračun, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira."

Polaznici se bave elektroničkim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i kemijskim prijetnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani. Vojnici također uče raditi s kartama umjesto s računalima i telefonima, a kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gdje njihovi protivnici ometaju mreže. Uvrijeme kada su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svjesne rizika kada su "umreženi".

"Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike", rekao je potpukovnik Vincent. Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala i pucaju topništvom na otkrivene lokacije; jedan kapetan izgubio je cijeli tim zbog pametnog telefona. Po završetku obuke vojnici će dobiti ocjenu uspješnosti i ocjenu na ljestvici od jedan do pet. "Nikada nismo dali peticu", rekao je potpukovnik Vincent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, "teška obuka, lak rat", dodao je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije