Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Europska unija pravi popis od 50 zemlja kojima će otvoriti svoje granice

24. lipnja 2020. u 07:11 0 komentara 79 prikaza

"Ideja je da od 1. lipnja stavimo na sto spisak zemlja u inozemstvu iz kojih možemo doći ili otići", kazao je francuski državni tajnik Jean-Baptiste Lemoyne.

Ranije ovog mjeseca Europska unija je priopćila kako je od 1. srpnja početi otvarati granice prema sigurnim zemljama kada je pandemija koronavirusa u pitanju. Europska unija je trenutno zauzeta odlučivanjem ko će je tačno moći posjetiti i gdje Europljani mogu ljetovati ove godine.

"Plan je pripremiti početni popis od nekih 50 zemalja koje imaju pandemiju pod kontrolom i koje nisu rizične za zdravlje Francuza i Europljana", kazao je Lemoyne.

Mapiranje onih zemalja koje će dobiti zeleno svjetlo za putovanja u Europu, a u koje će europski putnici moći otići na odmor nije lak zadatak.

Francuski ministar kaže da se popis određuje na temelju "vrlo objektivnih" epidemioloških podataka o koronavirusu.

"Zemlje kojima će biti otvorene europske granice vremenom će se proširivati, a svakih 15 dana ažurirat će se popis zemlja", najavio je Lemoyne.

Na temelju podataka Svjetske zdravstvene organizacije, vrlo je vjerovatno da će se putni baloni razviti između Europe i zemalja zapadnog Pacifika, jugoistočne Azije i Afrike, i zemljama u kojima se dobro upravlja pandemijom koronavirusa.

Sugerirao je da je malo vjerovatno da će se Europa otvoriti prema Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Kanadi.

Što se tiče rizika od otvaranja Evrope međunarodnim putnicima, Lemoyne je kazao da se poduzimaju sve mjere opreza, te da su u Europskoj uniji skoro sve zemlje dobile bitku s pandemijom.

"U Fransuckoj smo spremni pripremiti crveni tepih za turiste iz Italije, Njemačke, Nizozemske i Belgije jer jedna trećina naših turista su upravo Europljani", kazao je Lemoyne.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.