Renzijev apel

Europa treba investirati u obranu, obrazovanje i kulturu

Matteo Renzi
22.08.2016.
u 15:45

Europa treba investirati u obranu, obrazovanje i kulturu, te se osloboditi birokratskih pravila, rekao je talijanski premijer Matteo Renzi u ponedjeljak uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Renzi će se s kolegama iz Njemačke i Francuske sastati na simbolički značajnom summitu u vrijeme dok Europska unija razmišlja o svojoj budućnosti nakon što je Velika Britanija na referendumu u lipnju odlučila napustiti taj savez 28 država. 

Troje državnika prvo će otputovati na otok ispred obale Napulja kako bi položili vijenac na grob Altiera Spinellija, talijanskog intelektualca kojeg se smatra jednim od otaca ujedinjene Europe. Nakon toga će održati razgovore na talijanskom nosaču zrakoplova koji koordinira morske misije Europske unije protiv krijumčara ljudi. 
"To su dva simbola u jednom. Idealne vrijednosti i konkretne obaveze", rekao je Renzi.

Dodao je kako Europa treba nadvladati Brexit, kao i nedavni val terorističkih napada, te ponovno otkriti svoju ulogu.

Traži i manje birokracije

"Moramo investirati u zajedničku obrambenu politiku, u digitalnu inovaciju, u škole i kulturu. Europa je privržena majka naših vrijednosti, a ne hladni čuvar birokratskih pravila koje je teško prihvatiti", smatra Renzi.

Italija je u velikim dugovima, njezino gospodarstvo jedva je raslo od uvođenja eura 1999., te se u više navrata protivila strogim proračunskim pravilima EU-a. I Renzi i Hollande žele veću fleksibilnost kojom bi se poticao rast. 

Njemačka je sklona pridržavanju pravila, pa se očekuje da se u ponedjeljak neće povesti rasprava o tom problemu, no troje državnika će razgovarati o zajedničkim stavovima uoči EU summita koji će se idućeg mjeseca održati u Bratislavi, na koji nije pozvana Velika Britanija.

Merkel želi "bolju Europu"

Dok Italija nakon Brexita želi jaču europsku konsolidaciju, Merkel želi "bolju Europu" umjesto stvaranja "više Europe". 

Ovim ponedjeljkom počinje tjedan u kojem će se Angela Merkel sastati s drugim europskim vladama. Otputovat će u četiri, a primiti državnike iz još šest država, među kojima i hrvatskog tehničkog premijera Tihomira Oreškovića.
"Prvi cilj mora biti zadržati status quo i spriječiti daljnju dezintegraciju 27 država članica", smatra jedan dužnosnik Europske unije. 

Očekuje se da će teme razgovore biti prijetnje EU-u koje su bile tema i prije Brexita, poput unutrašnje i vanjske sigurnosti nakon terorističkih napada diljem Europe, te izbjegličke krize.

Troje državnika održat će zajedničku konferenciju za medije oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije