merkel:

Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
29.02.2016.
u 18:10

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je svoje europske partnere u nedjelju da pronađu zajedničko rješenje izbjegličke krize, rekavši da Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos nakon pooštravanja uvjeta za prihvat izbjeglica u zemljama na balkanskoj ruti.

Merkel je u televizijskom intervjuu za mrežu ARD rekla da koristi svu svoju snagu da pronađe europsko rješenje i da se riješe uzroci migracija, pogotovo u Siriji.

Merkel je kazala da nema "plan B" za rješenje izbjegličke krize ako Europa ne uspije postići dogovor s Turskom da se uspori priljev izbjeglica u Europu.

Naglasila je da nije vrijeme za razmišljanje o alternativama poput zatvaranja državnih granica.

Njemačka je kancelarka kazala da će njezin prioritet biti održati Europu jedinstvenom i iskazivati humanost te Nijemce pozvala da budu strpljivi. – Ovo je važna faza u našoj povijesti – istaknula je.

Posebni summit posvećen migraciji planiran je za 7. ožujka, a na njemu će se sastati EU i Turska, koja je posljednja postaja za mnoge migrante prije nego što  uđu u Europu.

Merkel je također kritizirala Austriju i nekoliko balkanskih zemalja koje su uvele stroge kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranta što je stvorilo "usko grlo" u Grčkoj, s obzirom na to da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

– Vjerujete li zaista da su se zemlje eurozone borile do kraja da bi Grčka zadržala euro... da bi se godinu dana poslije pustilo da Grčka zapadne u kaos? – upitala je Merkel, dodajući da je u stalnom kontaktu s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Njemačka je kancelarka kazala da se priljev izbjeglica može smanjiti jačanjem vanjskih granica, ophodnjama brodova NATO-a u Egejskom moru te sporazumom EU i Ankare.

Europa se bori s izbjegličkim valom koji je donio više od milijun ljudi 2015. godine. Mnogi od njih tražitelji su azila koji su napustili ratom zahvaćenu Siriju, no ima i dosta ekonomskih migranata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?