UNHCR

Europa na rubu humanitarne krize koju je sama proizvela

izbjeglice
01.03.2016.
u 15:29

UN poziva Europsku uniju na bolje planiranje i zbrinjavanje migranata koji su zapeli u Grčkoj

Ubrzano gomilanje migranata koji su zapeli na sjevernim granicama Grčke moglo bi rezultirati humanitarnom katastrofom, priopćilo je Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) i objavilo da je u 2016. već 131.724 migranata prešlo Sredozemlje, više nego u prvih šest mjeseci 2015..

"Europa je na samom rubu humanitarne krize koju je uvelike sama proizvela", stoji u priopćenju UN-ove agencije u kojem se Europska unija poziva na bolje planiranje i  zbrinjavanje migranata koji su zapeli u Grčkoj.

Trenutno se u Grčkoj nagomilalo 24.000 izbjeglica, a prenatrpanost, nestašica hrane, vode i smještaja stvara napetosti i potpiruje nasilje.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da vlade ne surađuju već rade zasebno i uvode granične restrikcije.

UNHCR poziva članice EU-a na učinkovitiju provedbu registracije migranata i procesuiranje tražitelja azila sukladno nacionalnoj proceduri i europskom planu preseljenja.

Od početka godine Sredozemlje 131.724 migranata prešlo je Sredozemlje, više nego u prvih šest mjeseci 2015., objavio je UNHCR.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije