Imvanex

EU odobrila prvo cjepivo protiv majmunskih boginja

cjepivo
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
26.07.2022.
u 08:54

Danska tvrtka Bavarian Nordic priopćila je da je Europska komisija dala dozvolu da se njeno cijepivo Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja.

 

Odobrenje dolazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala upozorenje na visokoj razini u kojem je epidemiju majmunskih boginja, koja se brzo širi, proglasila globalnom zdravstvenom izvanrednom situacijom.

"Dostupnost odobrenog cjepiva može značajno poboljšati spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti", rekao je izvršni direktor danske tvrtke Paul Chaplin, prenosi Klix.

Ovo cjepivo, jedino je koja je dobilo odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za liječenje malih boginja.

Međutim, kompanija je isporučila cjepivo u nekoliko zemalja EU tijekom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao "off-label" upotreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?