mjere

EU će odobriti novi mehanizam sankcija za upotrebu kemijskog oružja

05.10.2018.
u 20:52

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije odobrit će 15. listopada novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom kemijskog oružja, navedeno je u petak u priopćenju nakon pregovora.

Vlasti Europske unije priopćile su ranije da će u okviru izrade mjera u sferi sigurnosti nakon incidenta u britanskom Salisburyju izraditi mjere za podršku međunarodnim normama posredstvom "sankcijskog režima" povezanog sa kemijskim oružjem. 

- Očekuje se da će Vijeće usvojiti niz odluka i zaključaka bez razmatranja, uključujući usvajanje novog režima sankcija u vezi sa kemijskim oružjem - navedeno je u priopćenju, prenosi Sputnik.

U zaključcima, koji su odobreni na summitu Europske unije krajem lipnja, navedeno je da EU "poziva da se što skorije usvoji novi režim ograničavajućih mjera EU radi rješavanja problema upotrebe i širenja kemijskog oružja". 

U Salisburyju su 4. ožujka otrovani bivši oficir ruske vojne obavještajne službe (GRU) Sergej Skripalj, koji je u Rusiji ranije bio osuđen za veleizdaju i njegova kćerka Yulia.

London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umiješana ruska država, što Moskva kategorički negira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?