ne boji se posljedica

Erjavec želi da Slovenija prizna Palestinu još tijekom mandata sadašnje vlade

31.01.2018.
u 16:51

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da bi Slovenija trebala priznati neovisnu Palestinu već za mandata sadašnje vlade kojoj uskoro istječe mandat te da se ne treba previše bojati negativnih posljedica tog poteza.

"Vrijeme odmiče, a mislim da bi bilo dobro da kao koalicija, vlada i parlament do kraja ovog mandata priznamo neovisnost Palestine", kazao je Erjavec nakon sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku na kojemu se o tome raspravljalo, ali bez zaključaka jer su neki članovi bili protiv, uz ostalo i zato jer vlada nije pripremila i potrebne materijale.

Erjavec je kazao da je zadovoljan što je većina članova odbora iz različitih stranaka bila za priznanje Palestine, dok su rezerve izrazila samo dva člana, ali i savjetnik predsjednika Boruta Pahora koji je kazao da je predsjednik rezerviran u pogledu pravog trenutka za taj osjetljiv vanjskopolitički signal.

"Nadam se da će vlada još ovog tjedna ili najkasnije idućeg donijeti odluku o prijedlogu da priznamo Palestinu te da će premijer tu točku staviti na dnevni red", kazao je Erjavec, dodavši da neki u tvrdnjama kako će Slovenija ako to učini trpjeti posljedice "jako pretjeruju".
 
Ne treba se bojati posljedica priznanja iako je nekih negativnih reakcija već bilo, kazao je Erjavec, aludirajući na pismo američkih židovskih organizacija koje su u vezi s tim pisale premijeru Miri Ceraru u kojemu su izrazile zabrinutost i moguće priznanje Palestine nazvale kontraproduktivnim za mirovni proces.

Osim toga, Ljubljanu je ovih dana posjetio izraelski veleposlanik u Austriji Ejala Selo te upozorio na moguće negativne posljedice slovenskog priznanja Palestine.

Sela se tom prilikom, osim s Erjavcem, sastao s predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom i predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Jožefom Horvatom, koji je novinarima izrazio svoje rezerve u pogledu retorike koju koristi Erjavec stalnim najavama da će Slovenija priznati Palestinu i da će to učiniti sama, ne čekajući odluke drugih država u Europskoj uniji, kako se prije govorilo.

Također je je naveo da su takve najave slovenskog ministra vanjskih poslova, nakon što se prošlog tjedna u Bruxellesu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom možda izraz "solističke, privatne" vanjske politike iza koje ne stoji čitava vlada.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je prošlog tjedna da su sve tri stranke u vladi načelno suglasne da treba priznati Palestinu, ali je nakon nekih reakcija u Izraelu i među židovskim udrugama najavio da će tražiti od svojih ministarstava da ispitaju moguće "pozitivne i negativne posljedice" do kojih bi slovensko priznanje Palestine dovelo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije