Arbitraža

Erjavec odbija bilateralni dogovor o hrvatsko-slovenskoj granici

Karl Erjavec
Željko Lukunić/PIXSELL
14.09.2017.
u 14:58

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju nije potreban jer Slovenija i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude, a sastanak premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o bilateralnom rješavanju prijepora smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske.

"Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor", kazao je Erjavec novinarima nakon sjednice slovenske vlade reagirajući na medijske napise da bi hrvatski premijer Andrej Plenković mogao predložiti Sloveniji bilateralni sporazum uz poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, u dijelu koji su arbitri dodijelili Sloveniji.
Takav eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare za Sloveniju nije prihvatljiv, kazao je Erjavec.

S druge strane, Erjavec je rekao da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske.
"Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali", rekao je Erjavec, uz ocjenu da je "promjeni retorike" u Zagrebu doprinijela i njegova najava da će Slovenije blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za gospodarski razvitak i suradnju (OECD).

"Smatram da Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude koja je sasvim jasna. Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno", kazao je Erjavec.

Posebna vladina skupina koja se bavi zakonskim okvirima primjene arbitražne presude posjetit će danas popodne slovensku obalu i sa stanovnicima pograničnih naselja i ribarima u Piranskom zaljevu razgovarati o implikacijama arbitraže i prijedlogu "sistemskog zakona" kojega u tom smislu vlada namjerava usvojiti u parlamentu do kraja rujna.

Ista je skupina proteklih dana već posjetila pogranične općine u Prekmurju i slovenskoj pokrajini Gorjanci (koja graniči sa Žumberkom), obećavši svima koje bi razgraničenje prema arbitražnoj odluci moglo pogoditi materijalnu i moralnu potporu.

Slovenski mediji i dalje prenose oštre osude svih koalicijskih čelnika predsjedniku parlamentarnog odbora za obranu Žanu Mahniču koji je, kako navode, izazvao nepotrebno dodatno zaoštravanje ozračja u odnosima s Hrvatskom popodnevnim zatvorenim zasjedanjem na kojemu je glavna točka "spremnost slovenske vojske za slučaj mogućih konflikata s Hvatskom" u slučaju primjene arbitražne presude od strane Slovenije.

Kako javlja slovenski radio, sve tri koalicijske stranke u Cerarovoj vladi odlučile su se bojkotirati sjednicu, a na njoj neće sudjelovati niti pozvana ministrica obrane Andreja Kastič. Ipak, doznaje se da će na sjednici sudjelovati pozvani iz premijerova i predsjednikova ureda. Neki mediji navode da vodstvo parlamenta zbog Mahničeva "neodgovornog" i politički motiviranog poteza razmišlja o njegovu smjenjivanju s mjesta predsjednika tog odbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije