RAZGOVOR U SOČIJU

Erdoğan nagovara Putina da se susretne sa Zelenskim

putin - erdogan
SPUTNIK/REUTERS
05.08.2022.
u 20:22

Unatoč tome što je Turska posrednik između Rusije i Ukrajine, te Putin u Erdoğanu svojevrsnog partnera, između njih postoje i nesuglasice.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina stigao je u jednodnevni posjet u Sočiju, u Rusiji, gdje su dvojica državnika u petak razgovarala o odnosima dviju zemalja te globalnim i regionalnim pitanjima. Glavne teme u razgovoru bile su Ukrajina i Sirija. 

Ovo je drugi susret Erdoğana i Putina u 17 dana, nakon što su se sastali u glavnom gradu Irana Teheranu na trilateralnom sastanku s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. 

Naime, lideri su se okupili na 7. summitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim događanjima u Siriji i borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti.

Unatoč tome što je Turska posrednik između Rusije i Ukrajine, te Putin u Erdoğanu svojevrsnog partnera, između njih postoje i nesuglasice. Tako je Putin u Teheranu rekao Erdoğanu da se Rusija i dalje protivi bilo kakvoj novoj ofenzivi koju Turska planira protiv kurdskih snaga u sjevernoj Siriji, a bez Putinova odobrenja Erdoğan ne može ostvariti svoj cilj i pokrenuti veliku vojnu operaciju jer zračni prostor nad Sirijom štiti Rusija. 

Osim što su razgovarali o Siriji, Erdoğan je pokušao nagovoriti Putina da se sastane s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Istanbulu, kako bi razgovarali o mogućnosti okončanja rusko-ukrajinskog rata koji traje već šest mjeseci. 

Na sastanku u Teheranu Putin je odbio takav prijedlog, a pitanje je hoće li ga i ovog puta prihvatiti. I dok Erdoğan pokušava uvjeriti ruskog lidera u ideju okončanja rata, ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu u regiji Doneck na istoku Ukrajine, priopćio je ukrajinski glavni stožer ističući kako "neprijatelj provodi ofenzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donecka".
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije