POJAČAVA PRITISAK

Erdogan: Kurdska neovisnost u Iraku ne može se dopustiti

Reuters/Pixsell
21.09.2017.
u 07:31

Turska ima brojnu kurdsku manjinu i bila je u dugogodišnjem sukobu s kurdskim militantima.

Neovisna država izdvojena iz Iraka ne može biti dopuštena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pojačavajući pritisak na iračku regiju Kurdistan samo nekoliko dana uoči njihova planirana referenduma o neovisnosti. 

Referendum je izazvao ogorčenost središnjih vlasti u Bagdadu i izjave Ankare koje pokazuju povećanu zabrinutost zbog referenduma. "Definitivno nismo strana koja bi podržala takvu neovisnu državu u Iraku. To se ne može dogoditi; nije moguće da tako nešto bude dopušteno", rekao je Erdogan na konferenciji u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

"Nadam se da će (čelnik autonomne regije iračkog Kurdistana Mahmud) Barzani i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku što je prije moguće", dodao je Erdogan. Ranije je upozorio u utorak da će zbog referenduma Turska razmotriti nametanje sankcija autonomnoj regiji Kurdistanu na sjeveru Iraka.

Tursko nacionalno vijeće sigurnosti i vlada razgovarat će u petak "koju vrstu sankcija možemo nametnuti, ili ćemo nametnuti", rekao je Erdogan novinarima u New Yorku. Turska ima brojnu kurdsku manjinu i bila je u dugogodišnjem sukobu s kurdskim militantima.

Iran i Sirija također su zabrinuti da bi referendum mogao ohrabriti secesionističke ideje među njihovom kurdskom manjinom. SAD i Irak nedavno su ponovili da se protive referendumu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije