OGORČENOST SPORAZUMOM

'Erdoğan će zagospodariti Sredozemljem'

06.12.2019.
u 21:00

Turski predsjednik želi najvrednije resurse u Sredozemlju

Zbog sporazuma o razumijevanju koji su Turska i Libija potpisale 27. studenog kako bi utvrdile međusobnu granicu na moru prosvjeduju Egipat, Cipar i Grčka, koja poručuje da turske i libijske vlasti pokušavaju podijeliti Sredozemno more napola kao da grčki otok Kreta uopće ne postoji. Grčki premijer i turski predsjednik razgovarali su o tome na marginama summita NATO-a prekjučer u Londonu.

– Dvije strane iznijele su svoja neslaganja po tom pitanju, ali dogovorile su se da će nastaviti razgovore o daljnjim mjerama kako bi se uspostavilo povjerenje – poručio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nakon susreta s Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Cipar dijeli sličnu zabrinutost kao i Grčka, a egipatske vlasti nazvale su tursko-libijski sporazum ilegalnim. Sporazum s Libijom, odnosno njezinom međunarodno priznatom vladom s premijerom Fayezom al-Sarrajem, trebao bi za nekoliko dana biti poslan na ratifikaciju u turski parlament.

Napetosti između Grčke i Cipra s jedne te Turske s druge strane povećale su se ljetos kad je Turska počela s bušenjem u svrhu istraživanja vezanih uz eksploataciju nafte u priobalju Cipra, zbog čega je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades jučer najavio da će tužiti Tursku Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Države članice EU dogovorile su da će uvesti sankcije protiv turskih kompanija. U tom kontekstu turski susjedi na moru gledaju i na ovaj sporazum s Libijom kao pokušaj turskog predsjednika Erdoğana da ugrabi i kontrolira vrijedne resurse na Sredozemlju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije