SUKOB ANKARE I BERLINA

Erdoğan Gabrielu: Tko si ti da se tako obraćaš turskom predsjedniku?

Recep Tayyip Erdogan
21.08.2017.
u 09:25

Njemačka je odmah pozvala španjolske vlasti da Turskoj ne izruče pisca Dogana Akhanalija koji je progonjen jer kritizira Erdoğanov režim

Odnosi Njemačke i Turske i dalje su na najnižim granama, a sudeći prema retorici turskog predsjednika Reçepa Tayyipa Erdoğana, teško je da će se u bližoj budućnosti poboljšati.

Ne glasujte za CDU i SPD

Erdoğan se obratio vladi u Berlinu i poručio ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu koji je kritizirao Erdoğanovo upletanje u njemačku izbornu kampanju da spozna svoje granice.

“On ne poštuje nikakve granice! Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedniku? Znaj gdje ti je mjesto! On nam pokušava držati lekciju! Koliko se dugo baviš politikom? Koliko ti je godina?”, obrušio se Erdoğan u televizijskom obraćanju.

Erdoğan je pozvao Turke koji imaju i njemačko državljanstvo da na parlamentarnim izborima 24. rujna “očitaju lekciju” demokršćanskoj stranci CDU, socijaldemokratskoj SPD, čiji je Gabriel član te Zelenima, za koje kaže da nemaju poštovanja prema Turskoj.

Podrška disidentima

Gabriel je upozorio na upletanje u suverenitet zemlje, nakon čega je kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika poručila da neće trpjeti nikakvu vrstu upletanja. Njemački šef diplomacije Erdoğanu je poslao poruku i posredno, javno pozvavši Španjolsku da Turskoj ne izruči njemačkog pisca turskog podrijetla Dogana Akhanlija Turskoj. Akhanli je uhićen u subotu u Španjolskoj na traženje Turske, a u Njemačkoj smatraju da se radi o politički motiviranom potezu. Gabriel je poziv uputio tijekom telefonskog razgovara sa svojim španjolskim kolegom.

Akhnali je, među ostalim, napisao trilogiju o genocidu nad Armencima i u Turskoj je sudski progonjen, navodi njemački regionalni list Koelner Stadt-Anzeiger.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?