MUČNINA, POVRAĆANJE, PROLJEV...

Epidemija hepatitisa A u Zagrebu, većinom su zaraženi srednjoškolci

laboratorij
Davor Puklavec/Pixsell
02.05.2022.
u 17:35

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se očekuje još određeni broj slučajeva jer je inkubacijski period jako dug - od 5 do 50 dana.

U Zagrebu se pojavila epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice. Od početka ožujka do sada bilo je 57 slučajeva bolesti, uglavnom među srednjoškolcima. U travnju se hepatitis A pojavio u zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je izvor zaraze najvjerojatnije bio školski kuhar. Zaraženo je 10 učenika i tri djelatnika - rekao je za Hrvatski radio ravnatelj Mladen Smodlaka. 

- Zbog te mini epidemije u školi restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima - rekao je. Sanitarnu knjižicu kuhar je imao, a prethodno je bio na bolovanju zbog korone i još jedne bolesti, za koju škola nije znala. Zgrada je dezinficirana, a školska liječnica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati. Djeca imaju manje više iste simptome - mučninu, povraćanje, proljev.

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se očekuje još određeni broj slučajeva jer je inkubacijski period jako dug - od 5 do 50 dana.

- To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole - objašnjava.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A, a prenosi se neopranim rukama, kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde,prije pripreme hrane, prije konzumiranja hrane.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?