objavila mišljenje

EMA o cjepivu Johnson & Johnson: 'Blagodati nadilaze rizik od nuspojava'

cjepivo
20.04.2021.
u 17:10

- Na temelju trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni, poručuju.

Europska agencija za lijekove (EMA) evaluirala je cjepivo Johnson & Johnson protiv COVID-19 i objavila rezultate u kojima navodi kako postoji moguća veza između rijetkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja. Navode kako bi se upozorenje o krvnim ugrušcima trebalo dodati informacijama o proizvodu, no zaključuju da blagodati cijepljenja nadilaze rizike.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) zaključio je da se upozorenje o neobičnim krvnim ugrušcima i niskim trombocitima treba dodati informacijama o proizvodu. PRAC je također zaključio da bi se ovi elementi trebali navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva. Kako navode u priopćenju iz EMA-e, Odbor je uzeo u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući osam izvještaja iz SAD-a o ozbiljnim slučajevima nuspojava, od kojih je jedan imao smrtni ishod. Svi su slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina, u periodu od tri tjedna nakon cijepljenja. Iako je većina nuspojava bila kod žena, EMA nije potvrdila specifične faktore rizika. 

- Na temelju trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni, poručuju.

Dodaje se i kako su pregledani slučajevi nuspojava vrlo slični onima nakon korištenja cjepiva AstraZenece. 

- COVID-19 povezan je s rizikom od hospitalizacije i smrti. Zabilježena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita vrlo je rijetka, a ukupne blagodati COVID-19 cjepiva Janssen u prevenciji COVID-19 nadilaze rizik od nuspojava, navode u zaključku o cjepivu. 

Također, kao i za sva cjepiva, EMA će nastaviti pratiti sigurnost i učinkovitost cjepiva i pružati najnovije informacije. Američke zdravstvene vlasti prije tjedan dana preporučile su "stanku" u korištenju cjepiva.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije