povijesni uspjeh

Ekstremno desna Nacionalna fronta pobijedila na izborima

izbori
07.12.2015.
u 10:32

Stranka krajnje desnice Nacionalna fronta (FN) premoćno je pobijedila na pokrajinskim izborima u Francuskoj, prvima u zemlji nakon džihadističkih napada 13. studenoga na Pariz.

FN je u prvom krugu postigao rezultat koji je nacionalni rekord s 28 posto glasova i postao "prva stranka u Francuskoj", ispred desne oporbe (27 posto) i socijalista predsjednika Francoisa Hollandea (23,5 posto), po zadnjim procjenama ministarstva unutarnjih poslova.

Drugi krug je predviđen za 13. prosinca. Pokrajinski izbori predstavljaju zadnji izborni test prije predsjedničkih 2017.

Pobijedili u tri ključne pokrajine

FN je na čelu u najmanje 6 pokrajina od 13, od kojih tri ključne: na sjeveru (Sjever-Pas de Calais i Pikardija), gdje se kandidirala njegova predsjednica Marine Le Pen, na jugoistoku (Provansa-Alpe-Azurna obala) gdje vodi njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen, te na istoku (Alzas, Champagne-Ardennes, Lorraine) sa strategom stranke Florianom Philippotom.

Nacionalna fronta prva je i u centru (Centre-Val de Loire), istočnom dijelu zemlje (Burgundija, Franche-Comte) i na jugu (Languedoc-Roussillon, Midi-Pireneji).

Marine Le Pen i Marion Marechal-Le Pen pripisuje se približno 41 posto glasova u svojim pokrajinama.

Predsjednica FN-a pozdravila je "fantastični rezultat" na sjeveru i izrazila "sklonost da ostvari nacionalno jedinstvo koje je zemlji potrebno". Na jugu je Marion Marechal-Le Pen izrazila zadovoljstvo "apsolutno povijesnim rezultatom" koji označava "kraj starog sustava".

Kao rijetka podudarnost, francuski dnevnici Le Figaro (konzervativni) i L'Humanite(komunistički) na naslovnici u ponedjeljak pišu "Šok".

Napredak krajnje desnice u Francuskoj kontinuitet je nakon proboja na lokalnim i europskim izborima 2014. s već nevjerojatnim rezultatom od 25,2 posto u ožujku 2015. na okružnim izborima.

Stranka ima pristaše u svim slojevima društva koje je počelo okretati leđa klasičnoj političkoj klasi u zemlji u kojoj nezaposlenost pogađa gotovo 3,6 milijuna osoba.

Pobjeda krajnje desnice 13. prosinca u jednoj ili više pokrajina predstavljala bi povijesnu premijeru u Francuskoj.

Socijalisti su najavili povlačenje u drugom krugu u pokrajinama Sjever-Pas-de-Calais i Pikardiji te u Provansa-Alpe-Azurna obala.

"Žrtva" je velika. "Tijekom pet godina socijalisti neće sjediti u tim pokrajinama", priznao je prvi čovjek Socijalističke stranke Jean-Christophe Cambadelis.

Stranka predsjednika Hollandea bila je vodeća dosad u gotovo svim pokrajinama, a sad bi mogla ostati tek u tri.

Predviđena za veliku pobjedu prije napada u Parizu, stranka Republikanci bivšeg desnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja izgubila je teren u korist FN-a.

Sarkozy je u nedjelju kazao da neće biti "ni spajanja" s ljevicom, "ni povlačenja" spram FN-a u drugom krugu.

Prvi krug pokrajinskih izbora odvijao se u nedjelju uz pojačanu sigurnost na biralištima u zemlji koja je još u šoku od džihadističkih napada 13. studenoga u kojima je poginulo 130 osoba a više stotina ih je ranjeno u Parizu.

Regionalni izbori zadnji su predviđeni u Francuskoj prije predsjedničkih 2017. uoči kojih Marine Le Pen također vodi u anketama namjeravanih glasova u prvom krugu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije