BERLIN

Ekološki aktivisti nastavljaju s prometnim blokadama u Berlinu

19.09.2023.
u 14:27

Pripadnici ekološkog pokreta "Posljednja generacija" u utorak su blokadama brojnih prometnica u Berlinu nastavili svoj najavljeni "akcijski" tjedan u njemačkoj metropoli s prosvjedima kojima žele potaknuti mjere vlade protiv klimatskih promjena i za što žurniju zabranu fosilnih goriva.

"Blokade prometnica su provedene na 12 lokacija u gradu, a neke od akcija je policija uspjela spriječiti pravovremenom reakcijom. Privedeno je i nekoliko aktivista zbog pružanja otpora policajcima", poručila je policija u Berlinu preko društvenih mreža.

Javni servis RBB javlja da je u stanu jednog aktivista "Posljednje generacije" u Berlinu izvršen pretres.

I drugog dana intenzivnih blokada u akciji je oko 500 policajaca. "Posljednja generacija" je najavila da će nastaviti s intenzivnim blokadama diljem Berlina.

Policija poziva vozače da ne uzimaju pravdu u svoje ruke i da ne napadaju aktiviste jer će to sa sobom nositi kaznene posljedice. U ponedjeljak je došlo do fizičkih napada na ekološke aktiviste, a pritom je jedan vozač primijenio i papar sprej.

Policija je priopćila kako će neka križanja ostati dulje zatvorena zbog popravka štete koja je nastala nakon uklanjanja aktivista zalijepljenih za asfalt. Kako se navodi u priopćenju, aktivisti u posljednje vrijeme koriste novu mješavinu ljepila koja zadrži pijesak i kvarc i koji se teže odvaja od asfalta.

U nedjelju su pripadnici "Posljednje generacije" bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina. U utorak je gradska vlada priopćila kako će čišćenje trajati do četvrtka i da će stajati 35.000 eura.

"Posljednja generacija" svojim prosvjedima njemačku vladu želi prisiliti na ubrzanje implementacije mjera koje bi usporile klimatske promjene te traže potpuno odustajanje od fosilnih goriva već 2030., umjesto vladinih planova u kojima se kao cilj navodi 2045. godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije