U postrojenjima u Turskoj

Dvije poznate modne kuće priznale da im odjeću rade djeca izbjegla iz Sirije

djeca
03.02.2016.
u 08:00

Dva poznata svjetska proizvođača odjeće otkrili su da u njihovim postrojenjima u Turskoj rade djeca izbjeglice, javlja Independent.

Riječ je o divovima H&M i Next koji su pozvali i druge proizvođače odjeće da istraže kako funkcioniraju njihova inozemna postrojenja te tko u njima radi. H&M i Next su priznali da su u njihovim postrojenjima u Turskoj radila maloljetna djeca izbjeglice, a postoji strah da je velik broj onih koji to ne žele priznati.

Zajedno s Kinom, Kambodžom i Bangladešom, Turska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača odjeće, a brojne poznate modne tvrtke imaju svoja postrojenja u tim zemljama gdje je radna snaga znatno jeftinija.

Turska je primila preko 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica od 2011. godine, a postoji bojazan da velik broj izbjeglica, uključujući djecu, radi u robovskim uvjetima.

Iako je gotovo 30 velikih tvrtki upitano da se izjasni o radu djece u njihovim postrojenjima, jedino su H&M i Next priznali da su otkrili da na njihovim proizvodima rade djeca dodavši da su poduzeli akcije kako bi djecu vratili u škole, a njihovim obiteljima su ponudili pomoć.

Primark i C&A rekli su da u njihovim postrojenjima rade odrasli Sirijci, dok su Adidas, Bureberry, Nike i Puma redom rekli kako u njihovim postrojenjima nema uopće izbjeglice niti djece.

Velik dio upitanih odbio je uopće odgovoriti na pitanje o radnicima izbjeglicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije