akcija

Dva ruska špijuna uhićena u Ljubljani

Ljubljana
PIXSELL
30.01.2023.
u 12:25

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) i Nacionalni istražni ured (NPU) uhitili su dvojicu stranih državljana optuženih za špijuniranje za Rusiju. Imali su državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja i djelovali pod lažnim identitetom. Uhićeni su unajmljenom uredu u poslovnoj zgradi iza Bežigrada, u Parmovoj ulici i trenutno se nalaze u pritvoru. Službeno se, prema navodima Delo i Siola, bave trgovinom nekretninama i antikvitetima. Neslužbenu informaciju potvrdili su i u Okružnom tužiteljstvu u Ljubljani.

Početkom prosinca prošle godine istražnom odjelu Okružnog suda u Ljubljani tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe privedene zbog kaznenog djela špijunaže piše N1. Sumnjiči ih se za kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu, za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

Ovo nije jedini slučaj kada je Sova uspjela ući u trag aktivnim pripadnicima stranih obavještajnih službi, navode neslužbene informacije iz Odjela, ali ovaj je slučaj veliki uspjeh zbog složenosti otkrivanja jer je špijune s lažnim identitetom i državljanstvom bilo teško pronaći i povezati s Rusijom. Stručnjak za sigurnost i bivši direktor Sove Iztok Podbregar objasnio je kako je Slovenija zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za djelovanje stranih agenata i za agente koji žive i rade u Sloveniji u skladu sa zakonima, ali djeluju na teritoriju trećih zemalja.

Vijest je prenio i ruski TASS navodeći da im prijeti do osam godina zatvora. Navodeći da jedan uhićeni ima argentinsku putovnicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?