NAJAVIO NEUSPJEH

Dramatična objava šefa Wagnera: Ukrajinska protuofenziva vjerojatno će razbiti rusku obranu

Jevgenij Prigožin
Reuters/Pixsell
16.04.2023.
u 08:53

Njegovi su komentari dosad najoštrija procjena da vojska Kremlja neće uspjeti odbiti veliki ukrajinski napad koji se očekuje u nadolazećim tjednima

Ukrajinska protuofenziva vjerojatno će razbiti rusku obranu jer je ruska "dekadentna elita" potkopala ratni stroj Kremlja, rekao je šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Njegovi su komentari dosad najoštrija procjena da vojska Kremlja neće uspjeti odbiti veliki ukrajinski napad koji se očekuje u nadolazećim tjednima. "Ukrajinska vojska pokrenut će protuofenzivu i negdje će uspjeti probiti obranu", rekao je u svojoj izjavi na internetu, javlja Telegraph.

Ukrajinski zapovjednici mjesecima su gradili svoje snage prije obećane protuofenzive, iako nisu rekli gdje će i kada izvršiti napad.
Nedavna su se nagađanja usredotočila na okupirani grad Melitopolj, koji se nalazi  južno od bojišnice uz rijeku Dnipro. Ruske snage iskopale su kilometre rovova u blizini Melitopolja, ali Prigožin je rekao da ima malo povjerenja u obrambeni sustav.

"Za Rusiju postoji stvarni rizik da će se nakon početka protuofenzive situacija na frontu pogoršati", rekao je. Kazao je da je Rusija  "zaglibila u luksuzu i birokraciji" i da želi pregovarati o okončanju rata. “Njihov fokus nije na zemlji ili narodu, njihov fokus je na vlastitom položaju u društvu, vlastitoj udobnosti i vlastitom kapitalu”, rekao je.

Američki Institut za proučavanje rata rekao je da je Prigožin objavio esej jer je želio izvući korist iz ruskog vojnog poraza. "Prigožinov esej je tematski i logistički u skladu s njegovim prethodno navedenim naporima da transformira Wagnerovu skupinu u tvrdokornu ideološku elitnu paralelnu vojnu organizaciju”, navodi se.

Podsjetimo, ukrajinske i ruske oružane snage vode izrazito krvave bitke u razorenom gradu Bahmutu na istoku zemlje, no proukrajinske snage se i dalje drže, objavila je ukrajinska vojska u subotu.

Rusko ministarstvo priopćilo je ranije u subotu da su borci plaćeničke skupine Wagner zauzeli još dva dijela Bahmuta, glavne mete ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini. "Krvave bitke neviđene posljednjih desetljeća odvijaju se usred urbanog gradskog područja", rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojne komande za istočnu Ukrajinu.

"Naši vojnici rade sve što je moguće u krvavim i žestokim borbama kako bi samljeli neprijateljske borbene sposobnosti i slomili moral. Svaki dan, u svakom kutku grada, čine to uspješno", rekao je televizijskom kanalu 1+1.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da su jedinice Wagnera zauzele dva područja na sjevernoj i južnoj periferiji grada. Jedinice ruske vojske podupirale su ih tako što su na krilima zadržavale ukrajinsku vojsku, dodalo je ministarstvo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije