Naslovnica Svijet

Donald Trump: Dobro napreduju trgovinski pregovori s Pekingom

Washington i Peking su početkom godine počeli ozbiljne pregovore kako bi riješili trgovinske sporove i carinski rat koji je prošle godine pokrenuo Donald Trump
08. ožujka 2019. u 07:23 0 komentara 15 prikaza
trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ocijenio da trgovinski pregovori s Kinom dobro napreduju, ali nije iznio pojedinosti o mogućem dogovoru kojem bi se okončalo odmjeravanje snaga između dviju sila. 

"Dobro napreduju", jednostavno je odgovorio Trump na pitanje o stanju pregovora. Peking je u utorak reagirao manje optimistično. Trgovinski pregovori su "jako teški i preostaje puno posla", iako su postignuti proboji u nekim područjima, tada je izjavio kineski ministar trgovine.

Washington i Peking su početkom godine počeli ozbiljne pregovore kako bi riješili trgovinske sporove i carinski rat koji je prošle godine pokrenuo Donald Trump. Trump je odlučio naplatiti carine na više od 200 milijarda dolara vrijedne uvezene kineske proizvode kako bi prisilio Peking na pregovore.

Amerikanci žele prekinuti kinesku poslovnu praksu koju smatraju nelojalnom, od subvencija do nepoštivanja intelektualnog vlasništva. Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping su krajem 2018. počeli pregovarati. Trump je nagovijestio da bi se mogao sastati s kineskim kolegom krajem ožujka i parafirati dogovor. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.