virus zahvatio mozak

Dječak u Splitu umro od gripe: 'Dobio je najtežu komplikaciju'

Miranda Cikotic/Pixsell
31.01.2020.
u 12:58

Dječak sa simptomima gripe na dječju Jedinicu intezivnog liječenja primljen prije desetak dana, no kako mu je virus zahvatio mozak upao je u komu te je preminuo.

Nakon što je tjedan dana bio u kritičnom stanju, dječak (8) preminuo je u splitskom KBC-u od komplikacija koje su nastale kao posljedica gripe, potvrdili su iz splitskog KBC-a za Hinu. 

Dječak sa simptomima gripe na dječju Jedinicu intezivnog liječenja primljen prije desetak dana, no kako mu je virus zahvatio mozak upao je u komu te je preminuo.

U bolnici pojašnjavaju kako je riječ o upali moždanog tkiva tzv. encefalitisu koji predstavlja najrjeđu, ali i najtežu komplikaciju gripe.

- Što se tiče djece, u mlađim dobnim skupinama češća je gripa B. Ona je u principu je blaža, a najčešće se prenosi u školskim kolektivima - kaže mr. sc. Diana Nonković, spec. epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Do sada, kaže nam, imaju oko 200 službeno prijavljenih slučajeva oboljelih od gripe, no ta brojka je zasigurno puno veća jer mnogo slučajeva nije nigdje zabilježeno.

- Kod nekih virusnih bolesti simptomi se znaju rapidno pogoršavati. Tako se može dogoditi da dijete ujutro, kod liječnika opće prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svijesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj mjeri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis. Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svijetu koji može predvidjeti kakvo će se stanje razvijati kod djeteta, ili koji može unaprijed predvidjeti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripe - rekao je za Slobodnu Dalmaciju splitski pedijatar koji je želio ostati anoniman, prenosi 24sata.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije