irak

Djeca gube svijest zbog gladi

irak
09.04.2016.
u 10:10

Najmanje 18 civila je ubijeno u raketnim napadima iračke vojske na grad Fallujah u pokrajini Anbar, koji kontrolira grupa ISIL. Istovremeno, međunarodne organizacije upozoravaju na tešku humanitarnu situaciju u gradu.

S jedne strane strahovlada ISIL-a, a s druge zračni i raketni udari te nestašica osnovnih životnih potrepština. Glasovi iz Fallujaha dolaze samo putem društvenih mreža, i to uglavnom od žena. Cijene su previsoke, a humanitarna situacija gotovo katastrofalna.

„Izgubio je svijest zbog gladi. Nema ni lijekova ni hrane. Ima nešto hurmi, ali to djeci nije dovoljno. Nemam im ništa drugo dati da jedu. Vjerujte da u Fallujahu nema ništa za jelo. Molimo vas da se smilujete i spasite nas. Pošaljite nam hranu ili osigurajte izlaz iz grada za civile", kaže jedna stanovnica Fallujaha.

Stezanje obruča

Grad je već duže od dvije godine pod kontrolom grupe ISIL. Nakon što je izgubila Ramadi, Fallujah je za tu grupu najvažnije uporište u Anbaru, najvećoj iračkoj pokrajini.

Istovremeno, Vladine snage stežu obruč i oko Fallujaha te izvode zračne udare. Tvrde da su meta ISIL-ovi ciljevi, no žrtve su nerijetko civili. Iz Crvenog križa, i drugih međunarodnih organizacija kažu da je situacija alarmantna, prenosi Balkans.aljazeera.net

"Stanovnici nemaju pristup hrani i lijekovima. Svaki dan im je sve teže. Niko ne može živjeti bez hrane i vode. Ne vjerujem da imamo još mnogo vremena", kaže Katarina Ritz iz Crvenog križa Iraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?