NA RUBU CARINSKOG RATA

‘Dirneš li naše željezo i aluminij, mi ćemo tvoj bourbon i Harley’

21.02.2018.
u 16:31

EU zaprijetio Trumpu ako ostvari svoju prijetnju i SAD uvede carine

Uvede li američki predsjednik Donald Trump carine ili slične mjere koje ograničavaju izvoz europskog željeza i aluminija u SAD, EU će brzo uzvratiti protumjerama, a prema tajnim dokumentima koji se u Europskoj komisiji pripremaju za takav scenarij, među američkim proizvodima na koje bi EU uveo carine su i američki bourbon viski i motocikli Harley-Davidson.

Jasna politička poruka

Kako piše njemački list Frankfurter Allgemeine (FAZ), koji je imao uvid u pripremne dokumente Komisije, odabir ovih proizvoda nosi i političku poruku jer kompanija Harley-Davidson ima sjedište u saveznoj državi Wisconsin, koju predstavlja republikanski predsjednik američkog Kongresa Paul Ryan, a bourbon se proizvodi u državama Tennessee i Kentucky, iz koje dolazi republikanski lider u Senatu Mitch McConnell. Ove dvije posljednje države snažna su republikanska i Trumpova biračka baza, a Wisconsin je bio jedna od država u kojima su birači vrlo tijesno prevagnuli na Trumpovu stranu (prije Trumpove pobjede u toj državi Wisconsin nije glasao za republikanskog predsjednika Amerike još od 1984.). Prema Komisijinim planovima koje citira FAZ, europske protumjere bile bi usmjerene i na poljoprivredne proizvode koje SAD izvozi u Europu, ponajprije sok od naranče iz Kalifornije, kao i krumpir i rajčicu.

Trgovinski rat između SAD-a i EU zasad je samo mogućnost koja se pojavljuje kroz Trumpove izjave i postupke i još se nije obistinio, no pripreme za takav scenarij u punom su jeku i Komisija bi bila spremna odgovoriti u nekoliko dana nakon američke odluke.

– Moramo prvo čekati i vidjeti hoće li i kakve mjere poduzeti američki predsjednik. No, ako se američke restrikcije prema našim europskim željezarama zaista obistine, EU će odgovoriti na primjeren način – rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva gospodarstva jučer za agenciju Reuters.

Odluka u travnju

Trgovinski ratovi između SAD-a i EU pojavljivali su se i ranije, posljednji put za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, no ovakav razvoj događaja neobičan je ako se ima na umu da su donedavno SAD i EU intenzivno pregovarali o stvaranju najveće zone slobodne trgovine i regulatorne usklađenosti na svijetu, sporazumu poznatijem pod nazivom TTIP, koji sada leži negdje smrtno ranjen u bespućima euroatlantske zbiljnosti.

Trumpova odluka o uvođenju carinskih tarifa ili ograničavajućih kvota na uvoz željeznih i aluminijskih proizvoda iz ostatka svijeta u SAD očekuje se u travnju. Opcije na stolu uključuju 24-postotnu carinu na sve željezne proizvode iz svih zemalja svijeta, ili 53-postotnu na one iz samo 12 zemalja poput Kine, Brazila i Indije, ili sustav kvota za sve, kroz koji bi se smanjila količina koju je SAD uvezao prošle godine.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?