šumski požari

Dim od požara u Kaliforniji širi se 5000 kilometara daleko

NASA/Twitter
10.08.2018.
u 21:56

Stotine američkih vatrogasaca podizalo je rano jutros barijere kako bi zaustavili nadiranje šumskog požara prema tisućama domova u gradiću jugoistočno od Los Angelesa.

Više od 21 000 ljudi evakuirana je s jezera Elsinore, gdje se vatrena stihija i gusti dim nadvijaju nad gradić sa 60 000 stanovnika, u vrijeme dok požar 'Sveta vatra' hara obližnjim brdima Svete Ane.

A o razmjerima više požara koji i dalje haraju Kalifornijom svjedoči i sljedeći nevjerojatan podatak: dim od tih požara širi se tisućama kilometara, sve do gotovo pet tisuća kilometara udaljenog New Yorka, na drugom kraju kontinenta, javlja Hina.

Do ovog otkrića došla je Nacionalna meteorološka služba (NWS), koja je pomoću eksperimentalnog modela prognozirala širenje dima od požara. Vjetrovi podižu dim i raznose ga diljem zemlje, izvještava NWS, a prenosi CNN.

Doduše, dim koji je dosegao istočnu obalu SAD-a nalazi se više od 1600 kilometara iznad tla. Ali meteorolozi upozoravaju da, ako ga zračna struja spusti na nižu visinu, može uzrokovati respiratorne simptome kod lokalnih stanovnika. 

Najveći požar u povijesti Kalifornije

Jedan od požara koji divljaju Kalifornijom, onaj u Kompleksu Mendocino, u međuvremenu je postao najveći koji je Kalifornija ikad imala. 

"Izgleda kao ratna zona", rekla je Ana Tran za Los Angeles Time, dok je pepeo padao na njezinu četvrt.

Požar, koji je samo pet posto pod kontrolom vatrogasaca, potpiruje se suhim raslinjem i jakim naletima vjetra, rekao je Thanh Nguyen, glasnogovornik lokalnih vatrogasaca.

"Snažni (vjetrovi) agresivno nose vatru nizbrdo", rekao je Nguyen, dodavši kako vatrogasci rade pregrade i linije zadržavanja kako bi zaštitili više od 2000 domova.

Tri su vatrogasca pretrpjela manje ozljede boreći se protiv relativno malog požara koji je od četvrtka progutao više od 4128 hektara zemlje, kažu vatrogasni dužnosnici.

Proglašeno izvanredno stanje

Guverner Jerry Brown za to je područje jučer proglasio izvanredno stanje i angažirao dodatne resurse i snage.

Forest Clark (51) optužen je za podmetanje požara, kazali su iz ureda tužitelja okruga Orange.

Sveta vatra je jedan od nekoliko požara u Kaliforniji koji su raselili tisuće ljudi. Požare diljem Kalifornije mogli bi dodatno potaknuti snažni naleti vjetra, niska vlažnost i visoke temperature u petak i subotu, upozoravaju meteorolozi.

U sjevernoj Kaliforniji mehaničar koji je pomagao u gašenju požara 'Carr' oko Reddinga stradao je jučer u prometnoj nesreći, čime je broj žrtava porastao na osam, kazali su iz kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara (CalFire).

Carr, koji je zahvatio 72 000 hektara površine, ubio je još dvojicu vatrogasaca i troje članova jedne obitelji te uništio gotovo 1100 domova. Vatrogasci su obuzdali 49 posto vatrene stihije, kažu u CalFireu.

Više od 4000 vatrogasaca bori se protiv još jednog golemom požara, Mendocino Complexa, koji je spalio 123.500 hektara u tri okruga sjeverno od San Francisca.

Dvoje je vatrogasaca ozlijeđeno, a 119 domova uništeno u tom najvećem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji, objavio je CalFire, prenosi Index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?