pljuskovi, grmljavina, vjetar

Dijelove Hrvatske pogodilo olujno nevrijeme

nevrijeme
Borna Filić/ PIXSELL
01.08.2023.
u 21:55

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, kažu u DHMZ-a.

Novo nevrijeme pogodilo je Hrvatsku. Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu.

Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po četvornom metru. Zbog dolaska novih olujnih oblaka iz Italije i Slovenije, gdje su zabilježene i pijavice i tuča - i tijekom noći će biti nestabilno. No, već sutra slijedi razvedravanje.

Državni meteorološki zavod objavio je narančasto upozorenja za karlovačku i zagrebačku regiju, javlja HRT.

U upozorenju se navodi kako su ponajprije uz granicu sa Slovenijom moguće bujične poplave. Očekuje se pojačani vjetar, čiji će najjači udari biti više od 65 kilometara na sat. Moguće su obilnije oborine. Vjerojatnost grmljavine veća je od 70 posto.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, kažu u DHMZ-a.

Upozoravaju i da su moguća oštećenja na imovini te na drveću, olujni udari vjetra i tuča.

Novi pljuskovi s grmljavinom, čak i nevrijeme s jakim i olujnim udarima vjetra već pristižu s hladnom frontom, koja će se u noći premještati preko unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, a popodne će već biti daleko od naših krajeva, prognozira Tomislava Hojsak.

Stoga - u noći i ujutro u Slavoniji i Baranji kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom. Već prijepodne naoblaka će se kidati pa će ostatak dana proteći sunčano, no i malo svježije nego danas. U noći u središnjim predjelima neki neće dobro spavati zbog grmljavine, izraženih pljuskova i nevremena. Do jutra situacija će se smiriti pa će ostatak srijede biti barem djelomice sunčan, a dnevna temperatura niža od današnje.

Novo pogoršanje već u petak

Potkraj četvrtka uz granicu sa Slovenijom opet raste vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Od petka nestabilno s kišom, često u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pa bi lokalno mogla pasti znatnija količina. Temperatura zraka osjetno će se sniziti.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije