72. godišnjica

Oko 15 tisuća ljudi na komemoraciji u Bleiburgu

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
13.05.2017.
u 13:45

Na Bleiburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji za liturgijski dio Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Komemoracija je započela molitvom na groblju Unterloibach, odakle je procesija krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje posvećeno žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, javlja Hina.

U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja, na komemoraciji je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u ime Vlade je ministar hvatskih branitelja Tomo Medved, a izaslanik predsjednice je ministar državne imovine Goran Marić. 

Komemoracija će se nastaviti obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod Spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova. U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji će se nazočnima obratiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Govorit će i predstavnici Počasnog Bleiburškog voda i suprokrovitelji komemoracije Hrvatski narodni sabor BiH. U 14,10 sati bit će polaganje vijenaca.

Središnjoj komemoraciji nazočni su i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te saborski zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović, kao i predstavnici udruga, vjerskog života i obitelji žrtava.

Prije komemoracije, hrvatsko državno izaslanstvo položilo je vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Na komemoraciju je došlo oko 15 tisuća ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije