Predsjednik Amerike

Demokrati ljuti jer se Trump odlučio za katolkinju na čelu Vrhovnog suda

Donald Trump
FENA/Xinhua
26.09.2020.
u 11:32

Američki predsjednik Donald Trump namjerava nominirati Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na upražnjeno mjesto nakon smrti Ruth Bader Ginsburg, izvijestio je CNN u petak pozivajući se na republikanske izvore.

Trump je najavio da će objaviti u subotu svoj izbor za nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. rujna u dobi od 87 godina.

CNN i New York Times izvijestili su u petak da se Trump odlučio za katolkinju Barrett, pozivajući se na izvore koji su također rekli da bi se mogao predomisliti.

Barrett (48) je konzervativna sutkinju saveznog prizivnog suda u Chicagu, a na to mjesto postavio ju je Trump 2017. Suci Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost.

Bijela kuća je odbila komentirati.

Ako bude potvrđena, Trumpova kandidatkinja dat će konzervativcima većinu od 6 naprama 3 u vrijeme velikih političkih podjela u Sjedinjenim Državama.

Barrett se otpočetka smatra favoritkinjom za tu dužnost, zajedno s Barbarom Lagoa, također sutkinjom saveznog prizivnog suda.

Trumpova kandidatkinja, kako se čini, ima otvoren put prema Vrhovnom sudu budući da u Senatu koji ju mora potvrditi republikanci imaju većinu, 53 naprama 47, a samo dvije senatorrice iz njihovih redova dale su naznake da će se usprotiviti tom postupku prije izbora 3. studenoga.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u siječnju 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudačko mjesto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije