vlasti objavile

Danska zatvara neke javne prostore zbog rekordnog broja zaraženih Covidom-19

17.12.2021.
u 20:46

Restorani i noćni klubovi morat će zatvoriti svoja vrata u 23 sata umjesto u ponoć, a prodaja alkohola bit će zabranjena nakon 22 sata

Danske vlasti objavile su danas da će zatvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane zbog rekordnog broja novih zaraza koronavirusom te ograničiti radno vrijeme restorana. To su prve ozbiljne mjere, uključujući potpuno zatvaranje pojedinih objekata, otkako je država u rujnu ukinula sva ograničenja.

Vlada također planira privremeno zatvoriti druga javna mjesta na kojima se ljudi okupljaju, poput muzeja i zabavnih parkova. Restorani i noćni klubovi morat će zatvoriti svoja vrata u 23 sata umjesto u ponoć, a prodaja alkohola bit će zabranjena nakon 22 sata, javlja francuska novinska agencija AFP.

- Moramo ograničiti naše aktivnosti. Svi moramo ograničiti naše društvene kontakte - rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

- Naš je cilj i dalje držati društvo što je moguće otvorenijim - rekla je, dodajući da se restriktivne mjere poput onih koje su bile na snazi ​​u proljeće 2020. mogu izbjeći, budući da su dostupna cjepiva. 

Mjere, najavljene nakon sastanka stranačkih čelnika, u međuvremenu je odobrio danski parlament. Oni će stupiti na snagu u nedjelju u 8.00 sati ujutro na razdoblje od četiri tjedna, javlja njemačka novinska agencija DPA. 

Frederiksen je dodao da vlada, za razliku od prethodnih valova, još uvijek planira ponovno otvoriti škole nakon blagdana, koji će će trajati od 15. prosinca do 5. siječnja, umjesto od 17. prosinca do 3. siječnja. 

Poduzete mjere predstavljaju važnu prekretnicu za zemlju, koja je 10. rujna ukinula sva ograničenja s visokom stopom cijepljenih.  Početkom studenoga ponovno je uveden covid certifikat, a prošli tjedan najavljen je prvi krug ograničenja.

Kako se u zemlji svakodnevno bilježe rekordne infekcije, Vlada je ubrzala cijepljenje, te odobrila liječenje tabletama Merck američke proizvodnje u slučaju teške bolesti. Također je počela cijepiti djecu od pet do 11 godina.

Prema Frederiksenovim riječima, ta skandinavska zemlja postavila je novi rekord u posljednja 24 sata. Zaraza koronavirusom potvrđena je kod 11.194 osobe. Danska je također jedna od zemalja s najvećim brojem potvrđenih infekcija omikronom. U posljednjem danu zabilježeno je više od 2.500 slučajeva ove navodno prenosnije verzije. Trenutno je hospitalizirano oko 500 ljudi, od kojih nekoliko desetaka na intenzivnoj njezi, prenosi STA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije