Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Danska otvorila prvu džamiju isključivo sa ženskim imamima

14. veljače 2016. u 10:59 0 komentara 111 prikaza
džamija

U Danskoj je otvorena ženska džamija. Bit će to prva džamija koju vode žene u Skandinaviji, a osnivačica je Sherin Khankan, poznata komentatorica, rođena u Danskoj u obitelji Sirijca i Finkinje. Džamija Marija imat će samo ženske imame, u njoj će se moliti i žene i muškarci, ali petkom će biti zatvorena za muškarce, prenosi Vecernji.hr

Slični ženski objekti već postoje u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj, a pokretačica kaže kako postoji islamska tradicija koja dopušta ženama da budu imami.

– Ne samo u islamu, nego i u kršćanstvu i drugim religijama, uobičajena je patrijarhalna struktura. To treba mijenjati – kaže. Reakcije u islamskoj zajednici u Danskoj su umjerene, tek poneki imam pita bi li sad trebalo osnovati džamiju samo za muškarce.

– Da to učinimo, svi bi nas napali – kaže imam Waseem Hussein. U Danskoj jača antiimigrantski i antiislamski pokret pod vodstvom Danske narodne stranke i odnosi većine s islamskom manjinom su pogoršani. No, 2014. otvorena je velika džamija u Kopenhagenu s prvim minaretom u toj zemlji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.