U KBC OSIJEK

Muškarac u Hrvatskoj hospitaliziran pod sumnjom na koronavirus

Dubravka Petric/PIXSELL
02.02.2020.
u 15:39

Neslužbeno doznajemo da su dosad obavljena dva testa od kojih je jedan bio pozitivan, a drugi negativan. Treći test će se obaviti danas u Zagrebu.

U Osijeku je hospitaliziran pacijent kod kojeg trenutno postoji sumnja da ima koronavirus, a doznajemo riječ je o Đakovčaninu koji je bio nedavno u Šangaju u Kini.

Prvi orijentacijski nalaz muškarca u KBC-u Osijek, koji je sa simptomima gripe došao iz Šangaja, pokazao se pozitivnim na koronavirusom što je pak opovrgnuto kasnijom, kontrolnom provjerom. Drugi nalaz, kako neslužbeno doznajemo, pokazao je da ipak nije riječ o koronavirusu kod ovog pacijenta. Takvo što je moguće jer je prvi nalaz screening nalaz, ali muškarac je u osječkom KBC-u u karanteni izoliran te je uzorak za analizu na koronavirus poslan u Zagreb posebnim automobilom. Taj, treći, nalaz bit će poznat večeras i on će definitivno potvrditi radi li se o prvom oboljelom u Hrvatskoj od ove bolesti ili je ipak riječ o gripi, čije simptome ovaj muškarac pokazuje, a koji su uostalom vrlo slični simptomima koronavirusa.

Službeno u Hrvatskoj i dalje nema nijedan oboljeli od koronavirusa čiji broj laboratorijskih potvrđenih slučajeva u svijetu raste pa tako i u europskim zemljama.Ono što znanost dosad sigurno zna za ovaj virus jest da se prenosi kapljičnim putem, ali i da brzo umire na zraku te mu ne odgovaraju topli vremenski uvjeti. Iz KBC Osijek apeliraju na građane i medije da se ne širi panika jer u ovom trenutku nema potvrde da je koronavirus stigao u Hrvatsku.

Putnica koja je u Zagreb preko Dubaija došla iz kineskog Wuhana nema simptome zaraze koronavirusom te će biti u kućnoj izolaciji još neko vrijeme. Ekspertni tim prije njezina dolaska u Zagreb provjerio je propisanu proceduru postupanja prema protokolu. Sve su službe na visini zadatka i sustav funkcionira, poručio je ministar zdravstva, prof.dr.sc. Vili Beroš koji apelira da se ne objavljuju neprovjerene informcije koje bi mogle uznemiriti javnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije