hrvatski znanstvenik otkrio

Čnjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest, evo zašto

15.08.2020.
u 17:42

Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biohemijskom fakultetu u Zagrebu, na svom Facebook profilu objavio je, važnu, ali i dobru vijest vezanu uz koronavirus.

"Vrlo važno istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Švedskoj je objavljeno u vrlo uglednom časopisu "Cell" https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31008-4. Provedeno je na razmjerno malom broju ispitanika (206) pa to vjerojatno treba ponoviti prije no što možemo biti potpuno sigurni, no rezultati su iznimno ohrabrujući", napisao je profesor Lauc. 

"Rezultati ove studije pokazali su da i ljudi koji su COVID-19 preboljeli s vrlo malim ili nikakvim simptomima, pa čak i članovi obitelji pozitivnih osoba koje same nikada nisu bile pozitivne razvijaju takozvane T-stanice specifične za SARS-CoV-2. T-stanice značajan su element našeg imunog sustava i pomažu u borbi protiv virusa, što znači da su osobe koje ih imaju barem djelomično, a možda i potpuno zaštićeni", navodi u objavi. 

"Ovo je iznimno važna informacija, posebice u sadašnjoj situaciji kada se virus širi Hrvatskom (i Europom) bez većih posljedica na zdravlje, tj. imamo vrlo malo teško bolesnih. To znači da činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest i da na to možemo gledati kao na neki oblik prirodnog cjepljenja koji će nam olakšati situaciju na jesen kada će nam se vratiti teži, zimski COVID-19. No, ipak se ne treba potpuno opustiti i osobe koje pripadaju u rizične skupine trebaju sačekati cjepivo, a ne riskirati zarazu budući da i ovaj "ljetni" COVID-19 ipak može uzrokovati tešku, a možda čak i fatalnu bolest", pojasnio je u svojoj objavi profesor Gordan Lauc. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije