PRISTUPNI PROTOKOL

Članice NATO-a potpisuju protokole o pristupanju Švedske i Finske

YVES HERMAN/REUTERS
05.07.2022.
u 08:15

Procjenjuje se da će proći još šest do osam mjeseci prije nego što Švedska i Finska uđu u NATO.

Članice NATO-a potpisat će danas pristupne protokole nužne za pozivanje Švedske i Finske u vojni savez na svečanosti u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i njezin finski kolega Pekka Haavisto sudjelovat će na svečanosti uz predstavnike 30 članica zapadnog vojnog saveza.

Protokoli omogućuju glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da uputi službeni poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže savezu, no proces ratifikacije mogao bi potrajati. 

Buduće članice moraju proći protokole, proces koji obično uključuje nacionalne parlamente. Procjenjuje se da će proći još šest do osam mjeseci prije nego što Švedska i Finska uđu u NATO. 

Protokoli o pristupanju mogli su biti potpisani ranije, no Turska je u posljednjem trenutku prije početka samita NATO-a u Madridu prošlog tjedna pristala odustati od svog protivljenja primanju nordijskih zemalja. 

Ankara je optužila Stockholm i Helsinki da podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK) i kurdsku miliciju YPG sa sjedištem u Siriji, koje Turska smatra terorističkim skupinama. Obje zemlje odbacile su te optužbe.

Potresene ruskom invazijom na Ukrajinu, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u 18. svibnja. No Turska je tjednima blokirala njihovu kandidaturu iz bojazni povezanih s terorizmom.

Naime, svako novo pristupanje NATO-u zahtijeva jednoglasnost svih članica.  Blokada je prestala nakon što su se trojica čelnika dogovorila da će surađivati ​​u nizu protuterorističkih napora, uključujući sporazume o izručenju te nakon obećanja o ukidanju embarga na oružje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?