NAPADAO NJEMAČKU

Čistili morsko dno pa naišli na zanimljivo otkriće

Press Asociation/Pixsell
26.06.2018.
u 19:53

Otkriće, o kojem u utorak piše belgijski tisak, dogodilo se tijekom čišćenja morskog dna u sklopu izgradnje "Nemo Linka", golemog projekta električnog povezivanja Velike Britanije i Belgije.

U moru kod Belgije pronađeni su gotovo posve sačuvani ostaci američkog bombardera B-17 koji je pao u Sjeverno more tijekom Drugog svjetskog rata pa američka vojska u arhivima pretražuje podatke o nestalim zrakoplovima ne bi li identificirala njegovu moguću posadu. 

Otkriće, o kojem u utorak piše belgijski tisak, dogodilo se tijekom čišćenja morskog dna u sklopu izgradnje "Nemo Linka", golemog projekta električnog povezivanja Velike Britanije i Belgije.

Dogodilo se prošlog ljeta, ali je objavljeno tek nakon postavljanja podmorskog kabla koji je morao biti skrenut s prvotno predviđene trase zbog olupine, rekao je Sven Van Halest, pomorski arheolog pri Flamanskom institutu za more, koji je zaslužan za otkriće.

Na površinu je izvučeno nekoliko dijelova zrakoplova pomoću kojih je utvrđeno da je riječ o Boeingu B-17 tipa G, koji se koristilo od 1943. Zrakoplov s četiri motora zvan "leteća tvrđava" mogao je prenositi dvije tone bombi i najpoznatiji je američki bombarder iz Drugog svjetskog rata. Polijetao je iz britanskih baza i napadao Njemačku.

Pronađeni zrakoplov vjerojatno se srušio u more na povratku sa zadatka. Belgijske teritorijalne vode pravo su groblje podmornica, brodova i zrakoplova iz dvaju svjetskih ratova, ali rijetko kada se pronađu dobro sačuvani ostaci. Van Halest je rekao da je zrakoplov potonuo gotovo neoštećen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?