PREDNOST IMUNOKOMPROMITIRANIM OSOBAMA

Cijepljenje trećom dozom u Hrvatskoj počet će možda već ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan

cijepljenje
Dusko Jaramaz/Pixsell
06.10.2021.
u 07:00

Nema nikakvih prepreka za treću dozu, cjepiva imamo, kaže epidemiologinja dr. Dijana Mayer

Cijepljenje trećom dozom u Hrvatskoj počet će vrlo brzo, možda već potkraj ovog tjedna, a najkasnije početkom sljedećeg. – Radimo na preporukama i bit će vrlo brzo gotove, najkasnije za dan ili dva. Odmah nakon toga može početi cijepljenje dodatnom trećom dozom ili tzv. booster dozom. Jako je moguće da to počne već potkraj ovog tjedna, a najkasnije idući tjedan jer nema nikakvih prepreka i imamo cjepivo – rekla nam je epidemiologinja dr. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom cijepit će se dodatnom dozom Pfizerova i Modernina cjepiva, dok će se ostale punoljetne osobe, zasad, moći cijepiti booster dozom Pfizera. Primjena booster doze Modernina cjepiva još se ocjenjuje.

Pretpostavka je da će prednost pri dodatnom cijepljenju imati imunokompromitirane osobe. Zeleno svjetlo, koje je za početak primjene treće doze čekalo niz europskih država, pa tako i Hrvatska, bila je odluka Europske agencije za lijekove i medicinske proizvode (EMA), točnije Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i. Ono je u ponedjeljak zaključilo da se dodatna doza cjepiva Comirnaty (BioNTech/Pfizer) i Spikevax (Moderna) protiv bolesti COVID-19 može primijeniti kod osoba kojima je znatno oslabljen imunološki sustav, i to najmanje 28 dana nakon druge doze.

Povjerenstvo je isto tako utvrdilo da se tzv. booster doze mogu razmotriti najmanje šest mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty kod osoba starijih od 18 godina. Ocijenili su, naime, podatke koji pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza tog cjepiva primijeni približno šest mjeseci nakon druge doze kod osoba u dobi između 18 i 55 godina. Neke su europske države još u rujnu počele cijepiti građane trećom dozom, poput Austrije i Slovenije, ali i susjedne Srbije, dajući prednost imunokompromitiranima.

Naime, veliko izraelsko istraživanje pokazalo je da šest mjeseci nakon primljene druge doze cjepiva razina antitijela u ljudskom organizmu pada. Razina antitijela tada je samo neznatno viša od razine koju imamo tri tjedna poslije prve doze, potvrdili su i hrvatski znanstvenici u istraživanju na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Takav pad titra ukazuje na moguću opciju budućeg sezonskog cijepljenja protiv COVID-19. Istodobno, pad razine antitijela nije nužno loša vijest, već ima logike, kako objašnjavaju imunolozi, jer se organizam na taj način štedi. Razinu zaštite moglo bi se vidjeti istraživanjem razine stanične memorije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?