Eurozastupnici upozorili

Cijepljenje godišnje spriječi 2.5 milijuna smrti

cijepljenje
19.04.2018.
u 18:45

Pad povjerenja javnosti u cijepljenje glavni je izazov koji već utječe na zdravlje, upozorili su europarlamentarci u rezoluciji usvojenoj u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Epidemiološki podaci u državama članicama ukazuju na značajne nedostatke u prihvaćanju cjepiva i na nedostatnu stopu procijepljenosti koja bi omogućila odgovarajuću zaštitu, upozorava se u rezoluciji, izvijestio je Europski parlament .

Sve veći otpor prema cijepljenju doveo je do značajnih slučajeva izbijanja ospica i s njima povezanih smrtnih slučajeva u više europskih zemalja.

Jačanje pravne osnove za procijepljenost

Zastupnici su naglasili da cjepiva prolaze stroga testiranja u više faza ispitivanja prije nego što ih Svjetska zdravstvena organizacija prekvalificira i Europska agencija za lijekove odobri za uporabu, te se redovito preispituju. Također pozdravljaju skoro pokretanje ''zajedničkog djelovanja'' čiji je cilj povećanje procijepljenosti, a koje se sufinancira sredstvima iz zdravstvenog programa EU-a. Europski parlament  poziva Komisiju da nastavi jačati svoju potporu nacionalnim sustavima cijepljenja namijenjenima povećanju procijepljenosti.

Europski parlament poziva države članice da ojačaju pravnu osnovu za procijepljenost te Komisiju da omogući usklađeniji i ujednačeniji raspored cijepljenja širom EU-a.

Zastupnici pozivaju na veću transparentnost u proizvodnji i ocjenjivanju cjepiva i njihovih pomoćnih sredstava, u financiranju neovisnih istraživačkih programa o eventualnim nuspojavama cjepiva, kako bi se doprinijelo vraćanju povjerenja u programe cijepljenja.

Nadalje, zastupnici ističu da  istraživači moraju prijaviti bilo kakav sukob interesa. Istraživači koji se nalaze u sukobu interesa trebaju biti isključeni iz povjerenstava za ocjenjivanje. Također pozivaju na skidanje statusa tajnosti rasprava povjerenstva za ocjenjivanje Europske agencije za lijekove i predlažu da se objavljuju znanstveni i klinički podaci na kojima se temelje zaključci povjerenstva.

Dijalog s društvom

Europski parlament poziva na dijalog s civilnim društvom u cilju suzbijanja nepouzdanih, zavaravajućih i neznanstvenih informacija o cijepljenju.

"Od 2008. do 2015. u Europi je bilo 215 tisuća slučajeva bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, ne računajući gripu. To nažalost nije iznenađenje ako znamo da istraživanja pokazuju kako je skepticizam prema cijepljenju u Europi među najvećima u svijetu. Zdravstvo je u nadležnosti država članica Unije, no recite to virusima i bakterijama. I oni uživaju slobodu kretanja po EU-u i Schengen im ništa ne znači. Upravo zato se EU mora više angažirati", ocijenila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan čiji su amandmani uvršteni u rezoluciju.

Zastupnici su napomenuli i da nije opravdano da se trošak kompletnog paketa cjepiva za jedno dijete u razdoblju od 2001. do 2014. povećao 68 puta. Podupiru Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi kojim se državama članicama pruža okvir za zajedničku nabavu cjepiva, čime se udružuje kupovna moć država članica.

Zahvaljujući cijepljenju, godišnje se spriječi približno 2,5 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu te se smanjuju troškovi liječenja konkretnih bolesti, uključujući liječenje antimikrobnim lijekovima.

Ključne riječi

Komentara 1

VL
vladosegon
11:26 20.04.2018.

Postajete ovakvim objavljivanjem smiješni , a naročito nepošteni prema onima kojih se tema najviše tiče , a to su roditelji i njihova djeca. Dajete šansu da uvijek svoje stavove iznose oni koji su često u direktnom sukobu interesa ili u skrivenoj formi sukoba interesa , a ne dajete šansu roditeljima čijoj su djeci zdravlje ili život već ugroženi nakon primitka raznih cjepiva. Zašto ne propitkujete razne udruge roditelja , inicijative i forume istih , već uvijek dajete priliku istima , a koji za bilo kakve posljedice cijepljenja ne odgovaraju nikome , a roditeljima isporučuju invalide koje su učinili od potpuno zdrave djece. Valjda vam je jasno da se smiju i moraju cijepiti samo POTPUNO ZDRAVA DJECA , kako i piše u protokolima za primjenu SVAKOGA CJEPIVA. Upravo zato što se krajnje nepošteno ponašate prema onima koje bi trebali štititi smatram vas da ste i vi na neki način ,,sponzorirani'' poput mnogih ,,Cjepoleona'' koji non-stop iskaču s raznih naslovnica i TV ekrana , dok roditeljima ne dajete ni 5 % prilika da kažu što oni o tome misle. Možda , će se netko sjetiti ovog teksta kada vama iz raznih medija dijete nastrada od cjepiva i kada ostanete sami i napušteni kako se dogodilo mnogima prije vas

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?