međunarodna tržušta

Cijene nafte iznad 84 dolara

nafta
29.05.2024.
u 18:27

 

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte naznakama snažne potražnje u SAD-u i procjenama da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84,41 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,12 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 80,17 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,11 dolara.

Tržišta su jučer poduprle naznake snažne potražnje u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja i procjene da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Potražnja za benzinom dosegnula je pretprošli tjedan najvišu razinu od studenog, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedala na letovima unutar SAD-a porastao je u svibnju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na svibanj 2023., premašivši razinu iz 2019., pokazuju podaci analitičke tvrtke OAG.

OPEC+ sastat će se pak virtualno u nedjelju kako bi ponovo razmotrio proizvodnju. Trenutno smanjuju opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno, prema dogovoru koji istječe krajem lipnja.

"Trenutno ne primjećujemo nikakve naznake da se spremaju na tržište izbacivati više barela i time ponuditi okidač za pad cijena", ističe Helima Croft iz RBC Capitala.

Trgovci čekaju i podatke o zalihama u SAD-u. Udruga proizvođača API objavit će ih tokom dana, a vlada sutra, s danom zakašnjenja zbog praznika na početku tjedna.

Analitičari procjenjuju da su se zalihe sirove nafte prošlog tjedna smanjile za nekih 1,9 milijuna barela, pokazala je u utorak anketa Reutersa.

Naznake snažne potražnje i procjene o kontinuiranom ograničavanju opskrbe potisnule su u drugi plan bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi dugo očekivano snižavanje troškova zaduživanja ako inflacija ne popusti. Visoki troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,47 dolara, na 84 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije