međunarodna tržišta

Cijene nafte ispod 90 dolara

nafta
ilustracija
16.04.2024.
u 19:30

 

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 33 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,79 dolara. U gotovo istom iznosu pojeftinio je na američkom tržištu barel s rokom isporuke u svibnju, kliznuvši na 85,09 dolara.

Trgovci pozorno prate stanje na Bliskom istoku, strahujući od eskalacije sukoba koja bi ugrozila opskrbu.

Iran je najavio odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije i prošli vikend poslao je na Izrael stotine dronova i projektila. Izraelska protuzračna obrana presrela je većinu letjelica i projektila, nitko nije poginuo i počinjena je tek ograničena materijalna šteta, prema izraelskim navodima.

Teheran je poručio da odgovor smatra završenim, a američki predsjednik Joe Biden poručio je Tel Avivu da neće sudjelovati u eventualnom izraelskom uzvratu. 

Ulagači su zaključili da sukob vjerojatno neće eskalirati u skorije vrijeme.

"Cijene su stabilne budući da rizik za opskrbu slabi i šanse za vojni odgovor Izraela iz dana u dan su sve manje", objasnio je raspoloženje na tržištu Jorge Leon iz Rystad Energyja, upozorivši ipak da su situacija jako napeta i da je teško predvidjeti iduće poteze. 

"Da bi se cijena nafte približila ključnoj granici od 100 dolara nužan je veliki poremećaj u proizvodnji, opskrbi ili transportu. Trenutno se čini da se to neće dogoditi", dodao je Tamas Varga iz PVM-a.  

Trgovci istodobno procjenjuju da američka središnja banka vjerojatno neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, posebno nakon što je promet u maloprodaji u ožujku porastao snažnije no što se očekivalo. Viši troškovi zaduživanja koče gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. 

"Balansiranje između tvrdokorne inflacije, neodlučnog Feda i postupnog kretanja prema regionalnom sukobu drži cijene nafte... unutar određenog raspona", zaključio je Varga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,20 dolara, na 89,57 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije