međunarodna tržišta

Cijene nafte blizu 82 dolara

nafta
11.06.2024.
u 20:34

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 81,67 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,01 dolar.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo pod 77,69 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,21 dolar.

Na početku tjedna raspoloženje na tržištima obilježila je procjena analitičara Goldman Sachsa da će zbog solidne potražnje transportnog sektora tokom ljeta tržište u trećem tromjesečju bilježiti deficit od 1,3 milijuna barela dnevno, unatoč jakom dolaru i mogućoj odgodi sniženja kamatnih stopa.

Pozornost se zato preusmjerila na završetak sjednice američke središnje banke koja će u srijedu objaviti odluku o kamatnim stopama i naznačiti smjer monetarne politike u idućim mjesecima.

Trgovci su oprezni i uoči objave novih makroekonomskih podataka iz Kine. "Na cijene nafte mogli bi nepovoljno utjecati i podaci i inflaciji u Kini", objašnjava analitičar OANDA-e Kelvin Wong.

Ako kineski indeks proizvođačkih cijena pokaže da su se smanjile za dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, to će značiti da rizik stvaranja deflacijske spirale nije otklonjen i da bi potražnja za naftom mogla oslabiti, pojasnio je Wong.

Deflacija može zakočiti potrošnju budući da tvrtke i građani odgađaju kupnju u očekivanju još nižih cijena. U takvim se uvjetima gospodarska aktivnost smanjuje, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Potporu cijenama pružila je pak u utorak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je potvrdila da očekuje relativno snažan rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini, unatoč slabijem prvom tromjesečju, procijenivši da će potrošnju u drugoj polovini godine podržati putovanja i turizam.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm izjavila je u međuvremenu za Reuters da bi Washington mogao ubrzati punjenje strateških rezervi nafte, dodajući da naftu žele kupovati po cijeni od oko 79 dolara po barelu.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 56 centi, na 80,93 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije