međunarodna tržišta

Cijene nafte bez većih oscilacija u odnosu na dan ranije

nafta
14.05.2024.
u 18:44

Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima jer je OPEC zadržao svoje prognoze svjetske naftne potražnje za naftom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.

Cijena barela na londonskom se tržištu ostala gotovo ista kao i dan ranije, na 83,27 dolara, a na američkom tržištu 79,03 dolara.

U ponedjeljak je cijena u Londonu bilježila najveći dnevni rast u više od dva tjedna, a na američkom u posljednjih više od mjesec dana, temeljem naznaka poboljšanja potražnje u dva najveća svjetska potrošača nafte, SAD-u i KIni .

Ulagači čekaju na objavu indeksa potrošačkih cijena u SAD-u u srijedu, u potrazi za naznakama hoće li središnja banka Fed uskoro razmotriti smanjenje kamatnih stopa. To bi moglo potaknuti gospodarski rast, a time i potražnju za naftom.

U utorak je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC ) zadržala svoju procjenu relativno snažnog rasta svjetske potražnje za naftom u 2024. i priopćila da postoje šanse da svjetsko gospodarstvo u ovoj godini bude bolje od očekivanoga. U svom mjesečnom izvješću navela je  da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,25 milijuna barela dnevno, a u sljedećoj za 1,85 milijuna barela dnevno.

OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 864 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan, na 83,43 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije