Česi u 2. krugu biraju između Putina i Merkel

15.01.2018.
u 07:19

Bivši direktor češke akademije znanosti Jiří Drahoš najavljuje vraćanje “moralne vlasti” kakvu je provodio Václav Havel

U drugi izborni krug za češkog predsjednika ušli su dosadašnji šef države Miloš Zeman iz Stranke građanskih prava koji je u prvom krugu dobio 39% glasova i nezavisni kandidat Jiří Drahoš, bivši direktor češke akademije znanosti, koji je dobio 27% glasova. Zeman, proruski i antiislamski nastrojen, smatra da će u drugom krugu koji se održava 26. i 27. siječnja pobijediti i ponavlja kako je 2013. u drugi krug ušao s manje glasova nego što je dobio sada pa je ipak pobijedio.

Sudbina češkog Trumpa

Na izbornom mjestu u Pragu feministička skupina Femen prosvjedovala je protiv Zemana. Ostali kandidati (Pavel Fischer, Michal Horáček, Mirek Topolánek i Marek Hilšer) u drugom će krugu vjerojatno podržati Drahoša. Prema procjeni promatrača, Zeman nije sigurni pobjednik. Zeman i Drahoš imaju različite poglede na politiku. Zeman je promicao tzv. populističku politiku pa je čak pod upitnik stavio i opstanak Češke u NATO-u i Europskoj uniji. Pod njegovim vodstvom Prag se još više približio Rusiji i populističkim vladama država bivše istočne Europe, kao što su one iz Višegradske skupine koju, osim Češke, čine Mađarska, Poljska i Slovačka. Protivi se prihvatu migranata. Drahoš je kritizirao Zemanovo stajalište i najavio da će ponovno uspostaviti “moralnu vlast” kakvu je provodio praški čelnik Václav Havel, posljednji predsjednik Čehoslovačke. Želi biti uz EU i NATO te udaljiti se od Rusije predsjednika Vladimira Putina. Ako u drugom krugu ne pobijedi Zeman, onda je upitna i vlada češkog Trumpa, kako nazivaju Andreja Babiša, milijardera koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima. Češki predsjednik nema mnogo ovlasti, ali svojim ponašanjem utječe na politiku zemlje. Drahoš nema namjeru poduprijeti Babiša.

Usporedba s Masarykom

Može li Zeman izgubiti u drugom krugu? Prema analizi političkog komentatora Petra Nováceka, oni koji glasuju za Zemana ispunili su svojim glasovima izborne kutije. Teško da će u drugom krugu Zeman privući nove birače. Zemanov izborni blok nalazi se u malim mjestima, dok u velikim gradovima kao što su Prag i Brno glasovi su išli Drahošu. U Pragu je Zeman dobio samo 22% glasova i bio je drugi iza Drahoša. Devedesetih godina Zeman je bio oporbenjak iz ljevice i protiv neoliberalizma, a sada je skrenuo udesno. Jirí Drahoš donedavno je bio javnosti nepoznat, a sada na stotu obljetnicu osnivanja Čehoslovačke Republike zasigurno će ga mnogi uspoređivati s prvim čehoslovačkim predsjednikom Tomášom Masarykom. I Masaryk je branio najslabije.     

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?