Poruka

Čelnik Katalonije Mas mora na sud zbog referenduma

Katalonija
Reuters/PIXSELL
30.09.2015.
u 06:15

Predsjednik Katalonije i čelnik separatističke katalonske stranke Zajedno za da (JxSí) Artur Mas optužen je za građanski neposluh zbog organiziranja referenduma o neovisnosti održanog 9. studenoga 2014., koji je proglašen neustavnim. Mas će se morati pojaviti pred sudom 15. listopada. Optužba je stigla dva dana nakon izbora u Kataloniji za novi parlament na kojem su pobijedile dvije separatističke stranke, Zajedno za da Artura Masa i Kandidati pučkog jedinstva (CUP) ljevičara Antonija Bañosa.

Osim Masa, optuženi su i bivši potpredsjednik regionalne vlade Joan Ortega i regionalna vijećnica Irene Rigau. Optuženi su za zloporabu dužnosti i državnog novca, kao i da nisu poslušali savjet Ustavnog suda i unatoč njemu organizirali referendum. Referendumu, na kojem se građane pitalo jesu li za ili protiv neovisnosti Katalonije, odazvalo se 2,3 milijuna birača od 5,5 milijuna s pravom glasa, a 1,9 milijuna izjasnilo se za neovisnost. (st)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije