200 DANA KAOSA

Čak 73 posto Amerikanaca danas ne vjeruje svome predsjedniku

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
09.08.2017.
u 07:52

U Trumpovu mandatu dolar pao 12 posto zbog nepovjerenja investitora, što je dobro za američke, ali loše za europske izvoznike

U povijesti SAD-a još se nikada nije dogodilo da čak 73 posto Amerikanaca ne vjeruje svome predsjedniku kao što je to u slučaju Donalda Trumpa. 

U njegovih 200 dana vladanja, prema anketi koju je naručio CNN, tri četvrtine Amerikanaca ne vjeruju Trumpu. Također, samo 38 posto ispitanika odobrava njegovu politiku, a čak 56 posto njih smatra da njegova politika ide u krivom smjeru i da je promašena. 

Spektakularna akcija 

Zanimljivo je da podršku nema ni u stranci koju predstavlja – svaki drugi republikanac nema povjerenja u Trumpa. Trump ne može biti zadovoljan ni potporom bijelih i niže obrazovanih ljudi jer i među njima mu je pala popularnost – u veljači je imao potporu 47 posto, a danas, nakon 200 dana vladavine, podržava ga samo 35 posto ljudi. 

Analitičari smatraju da će se stalni pad podrške i popularnosti predsjednika Trumpa nastaviti ako Trump ne izvede nešto spektakularno poput vojne intervencije protiv Sjeverne Koreje. U 200 dana svoje vladavine Trump je posjetio osam država, a ostat će zapamćen posjet Hamburgu i sastanku G-20, prvi susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te posjet Saudijskoj Arabiji gdje je samo u dva dana zaradio 350 milijardi dolara od prodaje naoružanja.

U šest mjeseci vladavine doživio je i dva šefa FBI-a, dva šefa komunikacija, ali i dva šefa osoblja Bijele kuće. Uz ostalo, Trump je dosad potpisao 42 izvršne naredbe i 43 nova zakona. Iako je Trump svih 200 dana vladavine izgledao jako zaposlen, našao je vremena da čak 35 puta igra golf, za što je uvijek prozivao svog prethodnika Baracka Obamu, a i 64 dana izbivao je iz Bijele kuće. 

Skuplja europska roba 

U Trumpovu mandatu dolar je pao 12 posto u odnosu na euro zbog nepovjerenja investitora u njegovu politiku. Međutim, iako to izgleda loše za prosječnog Amerikanca, dobro je za američko gospodarstvo, najprije za izvoznike, jer padom dolara pojeftinila je američka izvozna roba, a to je istodobno loše za Europsku uniju jer jači euro nije dobar za europski izvoz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?